Общество

Преглед на печата

Дигиталното копие на тефтерчето на Христо Ботев, в което той пише година преди да загине, вече е на сайта на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", съобщава 24 часа. Ценният документ може да бъде прелистен с компютърна мишка и разглеждан детайлно . Днес Националната библиотека ще представи и изложбата "Перо и знаме", посветена на 170-ата годишнина от рождението на Ботев. Експозицията включва книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. 
Година преди да загине, Христо Ботев е имал в главата си политически роман със заглавието "Змей", пише на първата си страница Труд. Поетът написал 70 страници от него, но те са безвъзвратно загубени. Сюжетната линия на романа разкривала отношенията между чорбаджиите и сиромасите. (Този малко известен факт излиза наяве в книга на издателство "Български бестселър").
Христо Ботев е един от най-редактираните поети, като най-много го е редактирал Любен Каравелов. Това казва в интервю за вестник Стандарт един от наследниците на Ботев – Боян Ботйов. Той съобщава още, че предстои издаването на алманах с най-доброто, което е писано за поета.
Първи жребий за първолаците предстои в понеделник, съобщава Стандарт. Училищата, които не са успели да приемат всички деца, живеещи в квартала, започват теглене на жребий след 17.00 ч. на 4-ти юни, казва за изданието Данко Калапиш, директор на 107-о основно училище в  София. Жребият ще бъде публичен. В същото време просветният министър Красимир Вълчев оповести, че за следващата година министерството ще направи промени при приема на първокласниците, за да има по-голяма справедливост. 
Между 5 и 6 хиляди студенти ще могат да стажуват в европейски компании. Това стана възможно със започващия този месец проект "Цифрова възможност", съобщава 24 часа. Стажът е платен от Европейската комисия, а сумата е около 500 евро.
До броени дни се очаква да излезе заповед на министъра на културата, с която да се разпределят отделените от държавния бюджет средства за археология, информира вестник Монитор. Парите за теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2018 г. възлизат на 1 милион и 500 хиляди лева – има увеличение спрямо миналата година, когато бяха 1 милион , изтъкват от Министерството на културата. Подадени са 140 заявления за разпределенията им.

Източник : / БНР /

Коментари