Общество

Преглед на печата

На първата си страница вестник "Сега" пише: "България вика Европа за отпор на границата с Турция". Всекидневникът посочва още, че президентът Румен Радев е поканил вчера ръководителите на посолствата на Австрия, Германия, Франция и Холандия, за да поиска от техните държави засилена подкрепа за охрана на българо-турската граница. Причината, според изданието, е все по-честите заплахи от Турция да се откаже от споразумението с Евросъюза и да пусне мигрантите след като обтегна отношенията си с Германия, Австрия и Холандия.
Темата на броя на седмичното издание на "Капитал" е със заглавие "От Босфора шум се вдига". Кампанията на Ердоган за референдума сред европейските турци се сблъска челно с предизборните страхове от популистки възход в Европейския съюз. Изданието коментира, че "проваленият опит за преврат миналото лято развърза ръцете на Ердоган за основната му цел – превръщането на Турция в президентска република".
Вестник "Земя" пише: "Земеделци плашат с протести. Недоволни са от забавените плашания към сектор животновъдство и заповедта за спиране на две важни програми за сектора – "Агроекология" и "Биологично земеделие". Следващата сряда животновъдите ще излязат на протест пред Аграрното министерство, уточнява още изданието.
Вестник "Труд" представя негативна статистика за застаряване и недостиг на учителите в България: "7000 учители се пенсионират през 2017 година. През миналата година 12 000 души са се пенсионирали или напуснали системата. Изданието допълва, че повече от 1000 са преподавателите над 66 години." 
"По 4 нощни заведения на всяко студентско общежитие се падат в "Студентски град" в столицата", отбелязва вестник "Монитор" по информация на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 200 са дискотеките и баровете, които работят в Студентски град, а общежитията са само 50. Търговските терени са отдадени за кампуси според плана на района, посочва още всекидневникът.
"Още 15 дни данък върху доходите с 5% отстъпка, припомня вестник "Стандарт" и посочва, че 11 хиляди вече са поискали да ползват намалението. "Ако гражданите подадат декларациите си по интернет до 31 март 2017 година те могат да ползват отстъпката от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лева. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на дължимия данък до 2 май 2017 година, обяснява още изданието.
Вестник "24 часа" пише на първа страница: "Вадят тефтерчето на Левски на 16 юли". Това е два дни преди България да отбележи 180 години от рождението на Апостола. За няколко часа тефтерчето ще бъде показано в националната библиотека. Джобният бележник на Левски ще може да бъде и видян в електрионен вариант като националната библиотека ще го представи на сайта си в дните около 16 юли. 

Източник : / БНР /

Коментари