Общество

Преглед на печата

"Няма да има промени м лихвите по кредитите след премахването на СОФИБОР", информира "Сега", като се позовава на БНБ. До 1 юли, банките ще информират клиентите си за новия индекс, без да се преподписват договори, пояснява централната ни банка. От 1 юли влиза в сила промяна в начина на изчисляване на лихвените проценти по кредитите, която няма да се усети от потребителите.
"В Русия Борисов се опита да поправи грешките си, но не успя", пише "Дума" в коментар за работното посещение на премиера в Москва. Вестникът цитира изказване на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Изданието отбелязва, че премиерът е съкратил предвиденото за два дни посещение.
"България пак пожела газовата прегръдка на Москва" е заглавие на коментар по темата в "24 часа". 
"Борисов се възползва, че Европа е зад гърба му" и "Газовата прошка на намусения Путин" са заглавия на коментари в "Стандарт".
"Световната здравна организация разпространи тревожни данни, че в Гърция, Италия и Испания огромен процент от децата страдат от затлъстяване, не се движат, не се хранят с традиционните за тези страни продукти. На конгрес  медици заявиха, че  средиземноморската диета от зехтин и зеленчуци се спазва повече в Швеция отколкото в Италия, пише вестник "Сега". 
В интервю за "Монитор", изпълнителният директор на организацията "Активни потребители" Богомил Николов обяснява как да проверяваме качеството на месните продукти. Според него, трябва да гледаме пълноценните протеини, описани в етикета. 
Според "Телеграф", учениците биват транспортирани в рейсове ковчези. Децата масово пътуват без колани. Освен това, шофьорите могат да управрляват ученически автобуси само след две години стаж.
"Класираме първолаците без имената им", споделя, в интервю за "Стандарт", директорът на 119-то училище в столицата Диян Стаматов. Бившият заместник-министър на образованието подчертава, че това се прави заради новия регламент за защита на личните данни. 
"Църквата против крематориумите – християните да се погребват" е водещата тема на "24 часа". 
"Ако ви пращат нежелани реклами, дайте ни сигнал", призовава в интервю за "Труд" Венцислав Караджов, председател на комисията за защита на личните данни. 
Очаква ни горещо лято, пише "Земя". Няма прогнози за катастрофални наводнения или обилни валежи. Синоптиците обобщават, че за последните 15 години летният сезон винаги е бил с температури около и над нормалните.
Опасни противослънчеви масла объркват хормоните, предупреждава "Монитор". Във Варна са открити четири продукта с несъответствие в етикетите. Съставката оксибензон в лосионите срещу слънце докарва изгаряния, пише изданието.
До 30 септември, във Варна и курортите наоколо, медици ще помагат за първа помощ на плажа безплатно, информира "Труд". Пунктовете са оборудвани съгласно нормативните уредби за водно-спасителна дейност.
В 6.30 чухте информация за предстоящи събития и кратък прочит на споличните вестници. 

Източник : / БНР /

Коментари