Общество

Преглед на печата

Една от водещите тема за излизащите днес столични всекидневници е визитата на премиерът Бойко Борисов в Москва и срещата му с руския президент Владимир Путин.

Вестник "Труд" пише в заглавие на първата си страница: "Турски поток влиза през България". Изданието акцентира и на изказване на Путин, който заявява, че Русия е готова се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене".

Вестник "Стандарт" отбелязва по темата: "Борисов успя: хеттрик за газа". 15 млрд. куб. метра синьо гориво ще влизат у нас през втория ръкав на "Турски поток".

Вестник "Земя" допълва по темата: Борисов и Путин обсъдиха още Западните Балкани, борбата с тероризма и икономически теми.

"Българите вярват в демокрацията, но не и в нейните институции", е водещото заглавие на вестник "Сега". Според международно изследване международното изследване, което проучва идеите, нагласите и ценностите на гражданите от цяла Европа, над 50% от гражданите са склонни да експериментират с нови, "силни"лидери на избори.

"Заради дългове запорираха сметки на БДЖ", информира вестник "Дума". Изданието обяснява, че новината е била потвърдена от председателя на Съюза на железничарите в България към КНСБ инж. Петър Бунев. По заема са останали около 60 милиона лева главница и още тридесетина милиона лева лихви за просрочия. Облигационерите били готови да не търпят повече отлагания на плащанията за неопределено време и настоявали за точен график в кратки срокове за изплащането на дълговете. В противен случай те заплашват, че най-накрая ще пристъпят към разпродажба на имуществото на жп компанията. Ако изпълнят заканата си, БДЖ ще спре да работи, посочва още "Дума".

"Вземат книжката, ако нарушаваш с дете в колата", пише вестник "24 часа". Изданието обяснява, че 1 месец без книжка и изпит за да бъде върната, ако шофьор нарушава правилата, докато вози дете. Това предложение е записано в доклад на Комисията по безопасност на движението към МВР. Друга идея е новите шофьори да минават на двудневен курс за управление при екстремни условия до 9 месеца, след като вземат книжка, както е в Австрия. Според доклада возенето на пътник без колан е равносилно на домашното насилие, допълва "24 часа".

Източник : / БНР /

Коментари