Общество

Преглед на печата

"Отровни слухове текат от чешмире", пише вестник "Труд". Изданието обяснява, че неверни са се оказали слуховете, че във водата на територията на Столичната община има радиоактовни елементи и тежки метали като живак и олово. Водата е годна за пиене, уверяват отговорните институции, дпълва всекидневникът.
"Червен блъф с водата и радиацията" – пише по темата вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че депутатът от БСП Таско Ерменков е пуснал във фейсбука си слуха за замърсената с химикали вода в София. "Стандарт" допълва, че заради това от ГЕРБ са поискали от прокуратурата да се заемат с Ерменков.
От своя страна червеният депутат коментира, че не е вярно, че е създавал паника, защото никъде в поста му в социалната мережа няма твърдение че водата е отровена. По думите му той е чакал седмица институциите да си свършат работата, а постът му ги е накарал да направят това, уточнява вестник "24 часа".
"Законът за личните данни ще доведе до цензура и репресии", пиве вестник "Сега". 
Откровена цензура, нарушаване на адвокатската и лекарската тайна, унищожаване на бизнес, блокиране на съдебното изпълнение – до това ще доведат промените в Закона за защита на личните данни. Проектът е критикуван в 13 становища на различни хора и организации, сред които са Програма "Достъп до информация", Висшият адвокатски съвет, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюзът на юристите, КРИБ, Нотариалната камара, асоциацията за маркетингови изследвания, допълва "Сега".
"Гърция отхвърли името "Република Илинденска Македония", а кабинетът на премиера Алексис Ципрас поиска име, съдържащо географско определение", пише в заглавие на първата си страница ведстник"Дума".  Повечето от гръцките опозиционни партии също отхвърлиха македонското предложение, защото смятат, че не елиминира иредентизма.
Очакваме предложението да бъде разбрано и да осигури по-широка подкрепа в Атина, се казва в декларация на македонското правителство, допълва изданието.
"Евровойната срещу Тръмп удари уиски и дънки" – с това водещо заглавие излиза днешният брой на вестник "24 часа". Изданието обяснява, че заради обявения от Брюксел списък на щатски стоки с 25% по-високо мито, уиски, дънки, тютюневи изделия  както и царевица, ориз, фъстъчено маско и други могат да поскъпнат от лятото. Това ще стане от 20 юни, ако в края на месеца Вашингтон включи и ЕС в списъка с държави, срещу които президентът Тръмп въведе наказателни мита – в размер на 25% върху стомана и 10% върху алуминия, уточнява "24 часа".
Източник : / БНР /

Коментари