Общество

Преглед на печата

"Внимание, морбили!", предупреждава "Стандарт". В Румъния има епидемия от този вид шарка, българските лекари съветват децата от 13 месеца до 18 години да се ваксинират. Заразяването с вируса става по въздушно-капков път. Опасното е, че може да се разболее всеки, независимо от възрастта си, ако не е имунизиран или ако не е боледувал.

"Труд" цитира данни на Еврокомисията: "40% от играчките в България са опасни". Към родителите е отправен апел да пазаруват само от сигурни търговски обекти с постоянен адрес.

"Ядем сол за двама", съобщава "Телеграф". Здравословната доза сол и 3 грама на ден, но ние приемаме двойно и дори повече, докато хапваме солети, закуски, колбаси и други готови храни. Същият е проблемът и със захарта и подсладителите в купуваните от нас десерти и напитки. Прекалява се и с количеството нишесте в колбасите и лютеницата, стана ясно вчера, в Деня на потребителя, пише още "Телеграф".

"Служебният кабинет се захваща с такса "смет", пише "Сега". Заплашени сме от наказателна процедура на Европейската комисия, защото не сме въвели мерки на принципа "замърсителят плаща". Мярката беше отлагана, защото ще доведе до драстично повишаване на таксата.

"Чистят България цял месец", информира "Монитор". Става дума за пролетни инициативи, насочени към естетизация на градската среда. В Пазарджик ще стимулират почистването на боклуците с раздаване на цветя, в Добрич общината осигурява необходимите чували и транспорт за боклука.

Вестник "Сега" отделя внимание на промените във висшето образование, предприети от служебното правителство. Коментарът е озаглавен: "Въпреки съпротивата на ректорите, промените трябва да продължат". Служебният министър Николай Денков демонстрира характер срещу бойкота на университетите, уплашени, че губят държавно финансиране.

"Труд" информира по темата: "Държавата ще плаща за прие на 62 процента от абитуриентите. 4 хиляди места по-малко в университетите наесен. Драстично орязват субсидиите за направленията "Икономика", "администрация и управление и "туризъм".

"24 часа" съобщава, че 75 хиляди лева са предвидени, за да се инсталират паник бутони в училищата. Вестникът днес е с приложение на тема образование.

"Стандарт" помества свое проучване за политиката на различни общини спрямо собствениците на домашни любимци. Бургас има зооинспектори, в Стара Загора са построени чешмички за домашните любимци, в Благоеград от такса са освободени хора с увреждания и на кучета със задължителния вече чип. Най-големият проблем остава София, където има 200 хиляди кучета, а са регистрирани само 80 хиляди.

Предстоящото от 26-и март лятно часово време е най-тежко за ученици и шофьори, пише "Монитор". Смяната на времето води до раздразнителност и липса на концентрация. Десетки държави вече се отказаха от тази неефективна практика, подчертава вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари