Общество

Преглед на печата

Всекидневниците отразяват подробно вчерашната среща на върха Европейски съюз-Западни Балкани. 
"Франция иска България в еврозоната", пише "Труд". Така  президентът Еманюел Макрон е отговорил на въпрос на вестника, като е добавил, че би се радвал да бъде постигнат напредък в близките седмици. В интервю за "Труд", председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заявява, че "Европейския съюз никога няма да е завършен без Западните Балкани". Следващият бюджет на Евросъюза трябва да предвижда фонд , който да стимулира инвестициите в Западните Балкани, особено що се отнася до свързването на хората, предлага Таяни.
"ЕС даде твърд отпор на Тръмп", пише "Сега".  "Превозвачите получиха обещания за компромис". Вестникът допълва, че премиерът Борисов пламенно защитил Западните Балкани, но европейските лидери са разбили илюзиите му.
"Макрон омекна за превозвачите в 2,30 след полунощ", съобщава "Стандарт" на първа страница. "Благосклонен съм, желая компромис", е заявил френският президент. "Ципрас и Заев готови до месец с името на Македония", пише още изданието. 
Според "Дума", казусът "Иран" засенчил Западните Балкани в очите на света. 
"24 часа" акцентира на факта, че лидерите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич са се ръкували на срещата. Изданието цитира Ангела Меркел, според която Западните Балкани ще са в Евросъюза през 2025 година, ако са правови държави.
В свободна Европа свободата на словото е на път да изчезне, обобщава пространен анализ, поместен във вестник "Сега". В някои държави убиват журналисти, в други – цели медии. Анализът е по повод проведената в столицата конференция "Медийна свобода и плурализъм".
Българският хляб е без забранени добавки, информира "Стандарт". Констатацията е на Агенцията по безопасност на храните. В проверените над хиляда обекта за производствоне не са намерени неразрешени съставки и добавки.
"Забраняват продажбата на  насипно сирене с палмово масло", съобщава "24 часа". Имитиращите продукти ще се предлагат на отделни щандове и само пакетирани. Наредбата е обявена за обществено обсъждане.
"Земя" помества коментар от интернет издание по повод предложените от "Обединени патриоти" законодателни мерки срещу хазартните игри с допълнение да се помисли за забрана и на рекламите за бързи кредити.  "Натрупахме 3 милиарда лева борч за бързи кредити", съобщава "Монитор". За една година сумата по този параграф е нарастнала с над 250 милиона лева. 
От "Монитор" научаваме, че първите туристи вече правят тен по нашите плажове. 10 лева е цената за чадър и шезлонг в скъпите курорти край Варна, а  спасителите в Слънчев бряг са с униформа – жълта тениска и червени шорти.
"Наш катерач загина в Сиера Невада", информира "Телеграф". 29-годишният Антон Доков, който живеел в Сан Диего, Калифорния, загинал, докато катерил известен в САЩ скалист склон. Два дни спасителите не са успели да стигнат до тялото му заради трудния терен.
Източник : /БНР/

Коментари