Общество

Преглед на печата

"Умираме най-млади в Европейския съюз", информира Труд на първа страница. Българинът живее седем години по-малко от съпругата си и тази разлика се увеличава с времето, допълва вестникът. Данните са на Националния статистически институт, най-много дълголетници има в София и Кърджали. Живеещите в градове имат по-дълъг живот с почти три години в сравнение с жителите на селата. Труд подчертава, че демографската криза се задълбочава и се превръща в трайна тенденция.  Трайна е тенденцията и за увеличаване на броя на напускащите страната. 
Темата е водеща и за днешния брой на 24 часа. Акцентът там е "По сто нови столичани всеки ден!  В София живеят средно по 76 години и 4 месеца, а във Враца и Монтана – 71 години и 10 месеца. От всички в Европа, българите живеят най-кратко, подчертава изданието. 
"Абитуриентът струва 3 500 лева на семейния бюджет", изчислява Монитор. Родителите вземат заеми до пет хиляди лева за подготовката. Изпращането на зрелостниците вкарва в държавната хазна 190 милиона лева.
Арестуваният ръководител в Здравната каса в Пловдив Иван Деспотов си е направил частен зоопарк в брезовското село Тюркмен, информира Телеграф. Парите, източвани от Касата, той влагал в нови коли и ремонт на къщата си в селото. Имотът му там е близо 6 декара.
"Подозират по-голям шеф в аферата в Здравната каса", пише Стандарт. От неправителствени организации в здравеопазването предполагат, че касата може да е източвана по същия начин и на други места. Участващите в пловдивската схема са повишили значително стандарта си на живот през последната година, казаха разследващи.
"Онлайн търговията цъфти, но няма да измести магазините…", пише Сега. Вестникът публикува прогнози, които сочат, че 47 на сто от европейците планират през следващата година да харчат повече. В България процентът на намеренията за харчене на пари за различни покупки е над средния за Евросъюза.
Според Стандарт, Пловдив е градът с най-много нови жилища в страната. Най-големият апартамент от новопостроените сгради – 254 квадратни метра, е в Силистра. Данните за тази година са на официалната статистика. 
В съботния си брой, 24 часа разказва за вицепрезидента Илияна Йотова.  Тя ще сбъдне студентската си мечта – да тръгне по стъпките на Кирил и Методий в някогашната Велика Моравия. Това ще стане в навечерието на 24 май.
Вестник Сега пише "София е пострадала от бомбардировките през Втората световна война много повече, отколкото знаем". Освен бомби, съюзниците пускат играчки, писалки, часовници с вградени в тях взривни вещества, които убиват и осакатяват деца и възрастни. 99 на сто от загиналите 2 477 души са цивилни.
"Двойка сърфисти с екомисия по Черно море" е озаглавен репортаж в Монитор. Влюбената двойка Илияна и Йоан трасират маршрут от Дуранкулак до Резово. Те ще вземат проби от морската вода, за да изготвят снимка на екологичното състояние на Черно море по крайбрежието.
Представителката на Кипър в конкурса "Евровизия" плагиатствала от песента на Поли Генова, която тя изпя на същия конкурс, пише Телеграф. Кипърката довечера ще участва във финала на тазгодишната надпревара в Лисабон. Нашите изпълнители са с номер 18.
Източник : / БНР /

Коментари