Общество

Преглед на печата

"Задава се шоково поскъпване на горивата", прогнозира Сега. Обяснението за това е, освен традиционното лятно увеличение, кризата между Иран и Съединените щати. Заради кризата се повишиха цените на петрола на международните пазари.

Плащането по банкомат с карта вече няма да се таксува, информира Дума. От 1 август, ако плащаме сума до 4 161 лева през банкомат, вече ще е безплатно. Това е част от обявените от БНБ осреднени цени на 32 банкови услуги.

"Вече ще уволняват и по имейл", е водещото заглавие на 24 часа. Електронната поща става легално средство в трудовото ни законодателство според приетата вчера от правителството наредба за електронните документи. От КНСБ веднага предупредиха, че тази наредба ще е валидна само ако работникът е съгласен за електронен обмен на информация и ако има техническа възможност да работи с интернет.

"Бонус "майчинство" връща на работа по сто жени на месец", пише Монитор. Ако се прекъсне отпуската за майчинство преди детето да навърши една година, майката получава заплата и половина, припомня вестникът. Социалното министерство прие програма за детегледачки, на които да плаща в подобни случаи.

"Арест като на Иванчева и в Пловдив", извежда в заглавие Стандарт. Арестуваха служители на районната Здравна каса за рушвет от 50 хиляди лева. Арестуваните двама служители и тримата им помагачи бяха зрелищно оставени с белезниците на улицата, докато от  полицията броят банкнотите.

С въвеждането на европейския регламент за защита на личните данни от 25 май, вече ще е забранено снимането на личната карта, пише Труд. Изключение има за банки, застрахователи и за специфични случаи, описани в закона. Според вестника, бизнесът у нас не е напълно готов за новите правила.

Земя напомня на собствениците на земеделски земи да заверяват при нотариус , задължително, договорите си за аренда.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова уверява, в интервю за 24 часа, "Не режем "Бай Ганьо…",. Не говорим и за отпадане на автори, продължава тя по повод новата учебна програма по литература.  Едно от предложенията за включване на нов автор в програмата е за отишлата си твърде млада бургаска поетеса Петя Дубарова.

Европейската централна банка ще се произнесе на 23 май дали България е готова за еврозоната, информира Монитор.

"Ромската интеграция е мисия невъзможна", пише, в Труд, заместник-министърът на труда и социалната политика, д-р Султанка Петрова. Ниското образование превръща циганите в аутсайдер на обществото ни, констатира тя. Решението на проблема с така наречените незаконно построени жилища с примитивни битови условия не търпи отлагане, подчертава заместник-министър Султанка Петрова.

Евростат оповести данни, според които България е шеста в Европейския съюз по застаряване, съобщава Сега. Тенденцията в цяла Европа в последните 20 години показва рекордни равнища на застаряване на населението. Почти всеки пети жител на Евросъюза е на възраст 65 и повече години.

Букмейкърите прогнозират шесто място на страната ни в песенния конкурс "Евровизия", пише Телеграф. Финалът ще е в събота. Стандарт също пише, че България ще е на финала на "Евровизия".
Източник : / БНР /

Коментари