Общество

Преглед на печата

Всеки трети българин е застрашен от бедност, пише "Стандарт". Живеем най-зле от всички европейци, сочат данни на Евростат.

"Българите пазят в банките рекордните 48 милиарда лева", пише "24 часа". За една година сумата е нараснала с 5,5 на сто, сочат данните на БНБ.

Министерският съвет си направи пиар с облекчения за хората с увреждания, пише "Сега". Отпадат част от бележките, които трябва да се представят пред институциите, самите институции ще си разменят необходимата им информация по електронен път, отбелязва вестникът.

"Стандарт" уточнява, че става дума за застрахова "Гражданска отговорност", бележка за доходи и решението на ТЕЛК.

В интервю за "24 часа" директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски заявява, че системата се източва със съмнително изписани медицински изделия.

"Властта купува медии с европари", това е водещото заглавие на днешния брой на "Дума". България се срина до 111 място в класацията по свобода на словото на "Репортери без граница". Българският хелзинкски комитет също отчита засилен натиск върху журналистите у нас, пише още изданието.

Криминалисти предупредиха за нова телефонна измама, информира "Труд". Измамникът, представящ се за полицай, заръчва на жертвите, за по-голяма достоверност, да се обадят на мобилен телефон, уж на директора на полицията, и така, освен че дават спестяванията си, жертвите получават и по-голяма сметка за телефона си, пише вестникът.

Наши туристи докладват какъв пол са, за да ползват безплатен интернет на чуждестранни летища, информира "Телеграф". Преди да се свържат с мрежата, на телефоните им се изписвал въпрос дали са мъж, жена или джендър, разказват наши лекари, които били на летището в Ница.

Кабинетът гласува по-високи такси в повече от половината висши училища, пише вестник "Сега". Таксите са увеличени на база предложения от самите ВУЗ-ове. Единствен Софийският университет намалява цените за обучение в 20 свои специалности.

"Англосаксонците искат да сблъскат Германия с Русия", казва в интервю за "Труд" видният ни историк – акад. Георги Марков.

Български продуценти не са платили хонорар на френския писател и сценарист Жан-Клод Кариер, информира "Монитор". Творецът се оплакал в писмо на министъра на културата.

"Земя" отбелязва – в Бургас беше почетена паметта на отишлата си твърде млада от този свят поетеса Петя Дубарова, която вчера щеше да навърши 56 години.
Източник : / БНР /

Коментари