Общество

Преглед на печата

С приетите промени в Закона за енергетиката "КЕВР получава огромни правомощия при проверка на търговците на ток, ако има съмнения, че борсовият пазар се манипулира по някакъв начин". Това съобщава на първата си страница вестник "Сега". КЕВР ще има достъп до записи на телефонни разговори, до компютърни данни и системи, до sms-и, до съобщения и т.н. Ще може да изисква документи и да налага запор на движими вещи и вземания, допълва изданието.

"Действията на прокуратурата не са удобни на хора, за които пък е удобна прокуратура, която не действа". Това коментира в интервю за вестник "24 часа" главният прокурор Сотир Цацаров. "Тези, които твърдят, че сме прекалили по казуса "Иванчева", всъщност атакуват себе си – те са направили закона, по който действаме", посочва Цацаров. По думите му това е първият случай в общото взаимодействие между прокуратурата и антикорупционната комисия.

Хаос в "Младост" след ареста на Иванчева", пише вестник "Дума". Причината – липса на официален неин заместник.

"6-годишните на тест за 1 клас", информира вестник "Стандарт". С него ще се проверява готовността на децата за влизане в училище, но тестът няма да бъде вход за 1 клас и няма да носи оценки. Ще се провежда в началото и края на задължителната предучилищна подготовка. Това предвиждат промени в наредбата за предучилищно образование, публикувани за обществено обсъждане, уточнява "Стандарт".

"Морето ще бъде мираж за 55% от българите", съобщава вестник "Земя", като се позовава на проучване на изследователски център "Тренд". Данните показват още, че една пета от българите не са ходили на почивка през лятото между 5 и 10 години.

"Виетнамците се завръщат", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието обяснява, че десетки студенти от далечната страна ще работят като камериерки. Заради липсата на кадри, по морето ще работят още украинци и молдовци, допълва всекидневникът.
Източник : / БНР /

Коментари