Общество

Преглед на печата

"Българското европредседателство разочарова младежите от Европейския съюз", пише "Сега". Вестникът препечатва статия от сайта "Юрактив", според която лидерът на Европейския младежки форум е възмутен от лошата организация на форум в София от 17 до 19 април. 
 "Властта отне минералните бани от пациентите", пише "Дума" на първа страница. И пояснява: кабинетът прехвърли апетитните имоти, минералните бани, в "Овча купел" и Горна баня на столичната община, допълва вестникът. 
 "Контрабандата на цигари пак започна да расте, премиерът и главният прокурор се оказаха на различни мнения за пълната забрана на рекламата на тютюна. Това е водещото заглавие на днешния брой на вестник "Сега". "24 часа" обаче излиза с друго заглавие – "България отличник в Европа-3 пъти по-малко контрабандни цигари от Франция". 
 "Втора категория европейци" е едно от заглавията в днешния брой на "Земя" на първа страница. Изданието посочва някои данни за това как живее българинът, като например че заплатите ни са по-ниски четири пъти от средноевропейските и че държавата взема повече от подоходните данъци на работещите отколкото от данъците на бизнеса. 
 "Монитор" допълва "Минималната заплата у нас стига да си платим едва 2 710 киловатчаса ток, докато в испания, при двойно по-високи цени на тока от нашите, с най-ниската заплата може да се платят изразходвани седем хиляди киловатчаса.
 "Труд" акцентира на темата за двойния стандарт при храните. Вестникът цитира министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който е заявил, че изграждаме инструментариум, с който можем да въздействаме срещу двойния стандарт при храните в Европа. 
 Темата за качеството на храната е водеща и за "Стандарт". "Пазим децата от вафли и чипс". Всяко четвърто дете е затлъстяло. Затяга се контролът над производителите на сирене менте, добавя изданието.
 Според "24 часа", ще се забранява в една мандра да се произвежда и истинско сирене, и имитиращ сиренето продукт. Вестникът предлага интервю с министъра на земеделието Румен Порожанов. 
 От "Труд" научаваме и че дефицитът на лекарства ще бъде пресечен. Цитиран е здравния министър Кирил Ананиев. Той е пояснил, че ще ползваме опита на Германия и Франция  при преразглеждане на закона за лекарствата.
 "Глад за готвачи и сервитьори по морето", информира "Стандарт". Търсят се и строители за половин работен ден, показват данни на Агенцията по заетостта. В търговията също има нужда от служители. "Монитор" съобщава, че масово се търсят обществени защитници заради частните съдебни изпълнители и комшии. От 265 общини само 13 имат назначен омбудсман.
През май времето се разваля, според "Телеграф". За Гергьовден ще вали дъжд, ще последва и студ.
Източник : / БНР /

Коментари