Общество

Преглед на печата

"Дрегер за феновете. Нама да пускат почерпени на стадиона", пише в заглавие на първата си страница вестник "Стандарт".  Издаието обяснява, че тест с дрегер, който ще връща обратно вкъщи запалянковци, които идват на мач пияни, е една от възможните мерки, които ще залегнат в бъдещия закон за футболното хулиганство. Друга мярка за засилване на контрола ще е показването на документ за самоличност на стадиона, допълва "Стандарт".

Вестник "Сега" публикува изводите от доклада на американския Държавен департамент. В него за България се казва, че се наблюдава "повсеместна корупция и зависими магистрати".  В доклада за 2017 г. се описва мрачна картина на "зависима съдебна система, медии под натиск, корупция на всички равнища на управлението, тежки условия в затворите и арестите, трафик на хора и насилие срещу малцинствата. Мерките, предприети от българските власти, са недостатъчни, а безнаказаността при нарушенията на човешките права остава реален проблем, констатира още анализът, цитиран от "Сега".
С 30 на сто са по-евтини документи от кадастъра онлайн в сравнение с тези на гишето, информира вестник "Труд". Изданието дава пример с издаването на скица за поземлен имот или на сграда в урбанизирана територия. На гишето в Агенцията за тази услуга се плаща 20 лева за обикновена поръчка и 40 – за бърза. С намалението от 30% обикновената услуга ще струва 14 лева, а експресната – 28. "Труд" уточнва, че за да се предоставят по-важни документи обаче, се изисква електронен подпис.

В интервю за вестник "24 часа" посланикът на Израел Ирит Лилиан заявява, че се надява България да е сред първите държави с посолство в Йерусал. Тя посочва, че "САЩ и други страни ще преместят много скоро мисиите си от Тел Авив". По думите на посланика на Израел "с радикалите и фундаментализма борбата е тежка, защото гледаме в бъдещето, а се конфронтираме с идеи от миналото".

Коментари