Общество

Преглед на печата

"Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчивева е българският фаворит за еврокомисар". Това е научил вестник Труд. Високопоставени източници, близки до Министерския съвет, коментирали пред всекидневника, че името на дипломата е обсъждано и в Брюксел, където Плугчиева се ползвала с авторитет от години.

"Хиляди мигранти бягат от бежанските центрове у нас". Западна Европа иска да върне в България над 10 000 чужденци, пише на първа страница вестник Сега. Изданието допълва, че хиляди мигранти са изчезнали от разпределителните центрове на МВР и от лагерите на Държавната агенция за бежанците през последните 6 месеца.

Вестник Земя съобщава, че "оставаме начело в ЕС по дял на населението в риск от бедност и социално изключване". Изданието допълва, че по данни на Евростат през 2015 година делът на риска от бедност се е увеличил до 41,3 % спрямо 40,1% през 2014.

"Ректорите отказаха бързи мерки срещу професорите на кило", отбелязва вестник Дума. Изданието уточнява, че Съветът на ректорите е гласувал, че не одобрява служебният кабинет да подготви минимални критерии за избор на професори и доценти, които да са готови за вписване в Закона за развитие на академичния състав след съставянето на нов парламент. Дума коментира, че този закон е позволил да се произвеждат хиляди професори и доценти на килограм без каквито и да е изисквания.

"Над 1700 първолаци повече ще прекрачат училищния праг наесен". Това съобщава вестник Стандарт, като посочва данни на Министерството на образованието. Очаква се над 69 хиляди деца да бъдат първи клас тази година. В София първолаците ще бъдат с около 2 хиляди повече. Адресната регистрация е основният критерий за прием в столицата, припомня още Стандарт.

"Абитуриенти избират гурбет вместо ВУЗ. Подготвят се за сервитьори и аниматор в Испания и Италия", пише вестник Монитор, като се позовава на данни на експерти от бюрата по труда.

"3 хиляди вида опиати заливат страната. 99% от тях са смъртоносни", алармира вестник Телеграф. От Агенция "Митници" са задържали три пъти повече наркотични вещества през 2016 година спрямо предходната. Новите синтетични наркотици най-често идват укрити в карго и пощенски пратки от Африка, Азия и Латинска Америка, допълва още Телеграф.

"Повече българи са започнали бизнес през 2016 година", пише вестник Капитал дейли. България остава сред страните с най-ниска предприемаческа активност през 2016 година, но добрата новина е, че подобрява резултатите си. Държавата се е изкачила малко нагоре в световната класация, като е заела 62-ра позиция от 65 държави. Предходната година България е била на предпоследно място, уточнява изданието, като се позовава на данни от изследване за глобалното предприемачество.

Източник : / БНР /

Коментари