Общество

Преглед на печата

"Емигрантите движат икономиката", това е водещото заглавие на вестник "Земя". По данни на БНБ чуждестранните инвестиции са едва 902 милиона евро, докато изпратените от гурбетчиите и живеещите зад граница българи са 1 милиард и 200 милиона евро.

"Монитор" уточнява, че най-много пари пристигат от сънародниците ни в Съединените щати и Испания.

"Проявлението на глобалната криза в България беше именно в драматичния спад на инвестициите в основен капитал", пише "Сега". "България се разделя с модела на растеж, основан на изобилна и евтина работна ръка", пише още в анализа на "Индърстри уоч", който вестникът помества.

Наредба на Здравната каса ощетява болници с милиони левове, алармира "Монитор". Предвижда се промяна в реимбурсацията на импланти със задна дата. Един от примерите е, че касата ще покрива не цялата сума, а 80 процента от цената на изкуствените сърца.

"Стандарт" помества телевизионно интервю с директора на Националната кардиологична болница проф. Генчо Начев, който пояснява, че Касата ще покрива до една пета по-малко от досега за цената на различните видове импланти.

"Болен здравна каса носи", пише във водещото си заглавие по темата "Труд".

"24 часа" пише, че по заповед на Борисов е изтеглена новата скала за ТЕЛК, срещу която протестират хората с увреждания. Реформата първо ще бъде обсъдена с тях и после системата ще приеме промените, пояснява вестникът. Това е решено след среща на премиера с министрите на финансите, на здравеопазването и на труда и социалната политика.

Интерпретацията по темата на "Дума" гласи: "Уплашени от протеста, управляващите изтеглиха промените за ТЕЛК".

"Добрич и София не дават Желяз" – гласи водещото заглавие на "Стандарт". Работа в кол център на фирма от Маями с офис в София е причина за искането на американските власти младият мъж да бъде екстрадиран.

Вестник "Сега" помества репортаж за избягали от диктатурата в Еритрея бежанци, настанени в център "Враждебна" в столицата. Броят на хората, които остават у нас легално или нелегално, непрекъснато нараства, отчитат от правозащитни организации.

В "24 часа" има подробна информация как се отразява нощният труд на организма ни. Отчетено е, че се повишава рискът от онкозаболяване с 20 на сто.

Ректорът на Университета по библиотекознание проф. Стоян Денчев се включва в дискусията за висшето ни образование, инициирана от "Труд", с предложението да се разработи и незабавно да се приложи концепция за окрупняване на ВУЗ-овете.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов съобщава в интервю за "Телеграф" намеренията на управляващите за по-прозрачно управление на сметките на топлофикациите в интерес на потребителите. Една от идеите е за тръбите да не се плаща повече от 30 на сто от цялата сума. 
Източник : / БНР /

Коментари