Общество

Преглед на печата

Вестник "24 часа" цитира думи на председателя на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов, който заявява, че "част от глобите на пътя ще отиват в общините". По думите му само големите градове можели да си позволят общинска полиция, за другите била скъпа. За издръжката на един общински полицай са необходими 2400 – 2700 лв. месечно, каза Цветанов и поясни, че като се сложат и обезщетенията, се получава една голяма разходна част, която бюджетът на общините не може да осигури.

"ДАНС получи контрол над имотите и парите на политическия елит", пише вестник "Сега". Това става факт, след като вчера депутатите приеха изцяло нов закон за мерките срещу изпирането на пари. Проектът бе внесен през лятото на миналата година от правителството с аргумент, че българското законодателство трябва да се синхронизира с европейското. Президенти, депутати, министри, съдии, офицери, кметове, банкери, посланици, както и техните роднини и приятели ще бъдат обстойно проверявани при всяка сделка, допълва изданието.

"Черна сергия от блондинки управлява правосъдието", това коментира в интервю за вестник "Труд" бившият главен прокурор проф. Никола Филчев. По думите му във върховните съдилища и прокуратури има отлични съдии и прокурори, но те не са в светлините на прожекторите и не участват в наддумвания и свади по телевизиите, не викат гръмкото "ура" на управляващите. Те просто си вършат работата и затова не са известни. В същото време в Министерството на правосъдието се наблюдава една черна сергия от блондинки – министри, посочва проф. Филчев пред "Труд".

"Харчим близо 40% от доходите си за храна", информира в заглавие на първата си страница вестник "Дума". Разходите за жилището са около 17 %, а за транспорт и здраве съответно – 8,3 и 6,7 на сто. Данните са на НСИ за 2016 година.

Звената за „Контрол на общоопасни средства“ към районните управления започват проверка на пенсионираните полицаи и военни, които в момента работят като частни охранители, съобщава "Монитор". Причината е, че много от бившите служители в силовите ведомства в момента се препитават като гардове, а оръжията им не са законни, тъй като разрешителните им са изтекли. 
Източник : / БНР /

Коментари