Общество

Преглед на печата

"С частната охрана всеки кмет ще има армия". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира Закона за частната охранителна дейност в интервю за вестник Труд.  По думите й определени текстове в закона ще поставят българските граждани в зависимост от волята на кметове на общини, които ще сключват договори фирми за охрана. Според Арнаудова даваната възможност на кметовете да решават дали, кога и най-вече на кого да възложат охраната на съответната територия, ще се създаде корупционен риск и категорично ще се стигне до засяга не на лични права на българските граждани.

"Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10 хляба", защото фирмите на ползват утвърдения стандарт "България". Това твърдят от бранша, пише по темата вестник Земя. 

"МВР иска още 4 млн. лв. за нови камери на пътя", информира вестник Сега. Това е станало ясно от предложения, внесени за разглеждане в държавната комисия по безопасността на движението по пътищата. Сумата ще дойде от пари, които се събират от глоби, наложени за нарушения на правилата за движение. Броят на жертвите на жертвите на катастрофи е намалял, но за сметка на това се регистрира скок с над 30% само за година на загиналите пешеходци.

 "ЧЕЗ се опасява, че Гинка няма да плати", пише вестник Дума. Изданието обяснява, че сделката за ЧЕЗ може да пропадне заради натиск на българското правителство над две български банки. Това е заявил шефът на Надзорния съвет на чешката компания Вацлав Пачеш. Чехът се опасява, че купувачът на "ЧЕЗ България" "Инерком" няма да може да плати цената, допълва изданието. 

"Българи в евроафера за милиони от реклама на биохрани". За мащабно международно разследване на корупция в европейски институции, което е стигнало до България, информира 24 часа. То е започнало в Брюксел и е свързано със злоупотреби за десетки милиони евро по промоционални програми, които рекламират земеделски продукти в различни страни. Българка от Белгия е уличена в корумпиране на чиновници и пране на пари, допълва изданието.

Коментари