Общество

Преглед на печата

"В столицата Спешната помощ с 10 екипа по-малко". Това пише на първата си страница вестник "Стандарт". Спешната помощ работи само с 20 екипа вместо предвидените по щат 30. Причината е липсата на лекари, които искат да работят там. Това е посочил в интервю за всекидневника служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев. 
"Почти цял випуск медици напуска България всяка година", посочва "Сега". "Лекарите, които годишно емигрират, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина. Докторите у нас застаряват – повече от половината са над 55 години, а 30% са надскочили 60-те. Данните са на Българския лекарски съюз и са цитирани в последния доклад на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси на страната ни. Комисията критикува България за лошия достъп до здравеопазване, допълва изданието. 
Над "104 хиляди абонати на парното в София с компенсация" за оставането на студено за повече от 48 часа по време на авариите в началото на февруари. Това е съобщил за "Монитор" говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.  
"Комисията за защита на конкуренцията не видя проблем в търговете за пътни ремонти", съобщава "Капитал дейли". Тя е отхвърлила жалбите на четирима кандидати срещу решение на пътната агенция за избор на изпълнител за ремонти на пътищата. Изданието уточнява, че това са само част от десетките възражения срещу отстраняването на голям брой кандидати на ранните етапи на състезанието по европрограмата "Региони в растеж". Големият брой жалби в КЗК засега блокират подписването на договори и започването на ремонтите, допълва още "Капитал дейли".
"Грешни пости качват килограми", предупреждава от първата си страница вестник "Труд". Изданието уточнява, че средно с 2 кг качват постещите по време на въздържанието от животински храни, което започва днес и продължава до Великден. Специалисти по храните казват, че през този период много хора трупат килограми заради прекомерната консумация на въглехидрати. Д-р Донка Байкова съветва да се консумират заедно продукти като боб и хляб, леща и ориз, нахут и киноа или елда. Също така, хлябът трябва да бъде пълнозърнест. Тя посочва, че е важно да се пие всеки ден черен или зелен чай, защото помага за изчистването от токсини. Специалистът по хранене предупреждава хората, които имат здравословни проблеми, да се консултират с лекар колко дълго е безопасно да постят.  
"Черен пазар за млякото. Близо половината от кравето мляко, произвеждано у нас, се търгува на черния пазар, пише вестник "Земя". Изданието пояснява, че официално декларираният среден млеконадой е 3700 литра, докато в действителност развъдните асоциации отчитат два пъти повече. 
"180 хиляди българи на път за 3 март. Задръстват се пътищата за почивните дни". Прогнозата е на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от вестник "Телеграф". Той коментира, че в периода между трети и пети март най-търсените туристически услуги в страната ще са ваучерите за балнео- и спа хотелите, както и тези, които се намират в зимните ни курорти.

Източник : / БНР /

Коментари