Общество

Преглед на печата

Повечето от днешните вестници отделят водещо място на информацията за обвинения в убийство на младежа в Борисовата градина Йоан Матев. 20 месеца след убийството, братът на обвинения, Марсел, е съобщил на полицията, пише 24 часа. Вестникът пише и за родителите им – бивша телевизионна журналистка и полицай. Стандарт допълва, че Марсел е показал на полицаите къде в Борисовата градина Йоан е заровил ножа, с който е убил 15-годишния Георги. Водещото заглавие на Телеграф гласи "Ученици крили една година убиеца". Вестникът цитира разследващите органи, че ученици са уведомили директорката на частното училище, в което са били заедно с Йоан, след като била разпространена снимката му като на предполагаем убиец, но ръководството не се е свързало с полицията. Земядопълва още с информация от разследващите. вероятната причина за престъплението е обир. Труд пише, че Йоан посещавал курс за фотомодели под влияние на майка си.

След проверка на Агенцията за технически надзор става ясно, че 300 малки язовира са опасни, пише, на първа страница, Монитор. Тези водоеми се следят непрекъснато, 173 от тях са с неустановена собственост. Вестникът помества прогноза на метеоролозите, че през предстоящата пролет няма да има опасност от наводнения пред вид очакваните валежи.

"Безплатното саниране се превърна във водевил?“, пише Сега. Днес регионалният министър се среща с кметовете и банката, осигуряваща финансрането, след информацията, че парите за програмата са разпределени предварително.

Труд съобщава, че учените в БАН разработват нови методи за лечение на онкологични заболявания.

Вестниците отделят много място и за скандала в МВР около уволнението на главния секретар Георги Костов. 24 часа информира, че вътрешният министър Пламен Узунов е разпитан от прокурор дали е оказвал натиск на Костов да подаде оставка.

Дума съобщава за друго уволнение – на директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ след обществен натиск срещу бездействието на фонда. Един от случаите, предизвикал недоволство, е отказ за трансплантация в Германия за седемгодишното момче на име Байрям. Сега информира, че детето все пак ще замине за Германия. Все още няма дата кога ще започне лечението на малчугана, допълва вестникът.

"Чудесата на България са визитката ни пред света", уверява професор Николай Овчаров в интервю за Стандарт. Видният археолог се гордее, че посетителите на делото на живота му, древния Перперикон край Кърджали, са се увеличили двойно за седем години.

Директорът на Центъра по трансфузионна хематология, д-р Николай Андреев, споделя, в интервю за Монитор "Десет хиляди кръводарители на достигат у нас". Необходими са и лекари хематолози, но, заради ниското заплащане, специалността не е предпочитана от завършващите студенти. Най-честата кръвна група в България е А, казва още д-р Андреев.

Източник : / БНР /

Коментари