Общество

Преглед на печата

Загубата на Националната електрическа компания е над 126 милиона лева за 2016 година, пише вестник "Капитал дейли". Това е увеличение с близо 42% спрямо предходната година, става ясно от предварителния годишен финансов отчет на компанията. Увеличението на загубата се дължи най-вече на нарастването на разходите в графа "други", които през 2016-а достигат над 582 милиона лева, което е годишен ръст от около 700%. От отчета обаче не става ясно на какво се дължат тези разходи, посочва още "Капитал дейли".
"Комисията за защита на конкуренцията проверява правилата за топлофикациите", съобщава вестник "24 часа".  Проверката ще бъде за съответствие  между Закона за енергетиката, наредбата за топлоснабдяването, общите условия и правилата за работа с клиентите на дружествата. Това е решила Комисията след сигнал на гражданин, който твърди, че топлофикациите нарушават конкуренцията и ощетяват потребителите.
"Елин Пелин ще протестира в защита на бежанците", четем на първа страница на вестник "Сега". Демонстрацията ще бъде в събота по обед пред сградата на общината в града. Жители на Елин Пелин ще засвидетелстват подкрепа и солидарност  със сирийското семейство Джабер, което кметът  не желае да регистрира, съобщават от инициативния комитет. "Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно, и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото, обявиха протестиращи, цитирани от изданието.
"200  "убийци" в таксита ни возят в София", пише на първа страница вестник "Монитор". Проучване на всекидневника показва, че 200 шофьори на жълти автомобили, които никога не са имали книжки или са им били отнети от КАТ, карат в столицата. Вестникът уточнява, че водачите най-често са от нелицензирани фирми или са т. нар. "копърки". 
444-ма шофьори без книжка са хванати само за седмица, съобщават от МВР, информира вестник "Земя". За периода 13-19 февруари са установен над 14 хиляди и 500 нарушения като над 200 души са седнали зад волана пили.
Вестник "Труд" пише, че 40% от храните и напитките у нас са в сивия сектор като годишният оборот от този тип търговия "гони" 9 милиарда лева. Това е станало ясно по време на дискусия в Пловдив. По думите на председателят на Националния брАншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, сивият сектор при храните и напитките "продължава да се развива", а "контролът е много либерален" – "на приливи и отливи". "Сами можете да изчислите какъв голям процент от храните, предлагани на пазара, съдържат невярна информация за своя състав, имат укрита информация за присъстващи алергени и ГМО организми, коментира още Кукушева, цитирана от "Труд". 
"10 хиляди украинци ни сервират на морето това лято. Заплатите им между 250 и 400 евро", пише вестник "Телеграф". Хората, които ще бъдат наети са предимно студенти, посочва пред всекидневникът главният секретар на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. 
"И Копривщица влезе в ЮНЕСКО", отбелязва вестник "Стандарт".  На тържествена церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж генералният директор Ирина Бокова връчи сертификата за вписване сред световните културни наследства на кмета на града Генчо Герданов.

Коментари