Общество

Преглед на печата

Министерството на вътрешните работи е предупреждавало многократно Агенция „Пътна инфраструктура“ за лошото състояние на тунела „Ечемишка“, пише вестник СЕГА, като припомня случая от 5 февруари, когато метална конструкция с лампи падна върху автомобил и уби жена. През последните пет години са били подадени сигнали до областното пътно управление, поддържащата фирма и други институции. От полицията са препоръчали ремонт на асфалта, осветлението и на течовете в тунела, като са посочили, че те са опасни. Служебният министър на транспорта Спас Попниколов вече трета седмица не може да каже кой е отговорен за тунелите и по-конкретно за „Ечемишка“ и кой е взел решението за ремонт точно в обновяваната тръба, а не в тази с инцидента, изтъква вестник СЕГА.

17 дни след инцидента 24 ЧАСА пита: „скъпи ли са лампите в тунела убиец, или всичко е избори. До 14 дни спецзвеното на „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура трябва да даде отговор на въпроса колко струват сменените лампи – 390 хиляди лева, на колкото възлизат изчисленията на Агенция „Пътна инфраструктура“, или 144 хиляди, каквато трябва да бъде цената според репортаж от предаването „Господари на ефира“. Прокуратурата проверява колко е изхарчено. Пари обаче все още не са платени, отбелязва 24 ЧАСА, като се позовава на източници, близки до фирма „Автомагистрали“.

„Около 180 хиляди гласа ще отидат на боклука заради последните промени в Изборния кодекс, направени преди президентските избори“, според които бюлетини с отбелязано квадратче “не подкрепям никого“ няма да се броят, твърди ТРУД. „Правилото ще бъде приложено за първи път в изборите на 26 март. Ако се запази активността от президентския вот, това означава, че гласовете на 4-5 процента от избирателите няма да бъдат отчетени“, пише вестникът.

Кабинетът „Борисов 2“ одобрил  НАТО в Черно море, гласи водещото заглавие на вестник ДУМА. „Ден след като бившият премиер Бойко Борисов обвини служебния кабинет за поети ангажименти спрямо НАТО, от военното министерство опровергаха твърденията му. В Министерството на отбраната са категорични, че само продължават приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 година“, пише ДУМА.

Темата е водеща и за вестник СТАНДАРТ. „Ястреби и врабчета хвърчаха в словесен сблъсък между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Според лидера на ГЕРБ под давление на БСП служебният кабинет е клекнал пред Брюксел и е парафирал решението за морското учение, което ще раздразни Москва. „Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче“, клъвна своя опонент председателят на БСП Нинова. „Ако не бях джентълмен, щях да я сравня с някоя птица. Нямаше обаче да е ястреб“, отговори веднага Борисов, цитиран от СТАНДАРТ.

Цената на кръвта на черния пазар в София е три пъти по-висока от тази във Враца и Монтана и два пъти по-скъпа от Стара Загора“, пише МОНИТОР. Бележките за „дарена кръв“, които се изискват при планови операции от болниците, са най-евтини в регионите с висок процент безработица и значително по-скъпи в градовете, в които има медицински университети, тъй като в тях се правят тежки операции. Цената на една банка може да достигне 250 лева, ако нуждаещият се е от рядка кръвна група“, сочи вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари