Общество

Преглед на печата

Близо половин милиард евро предостави ЕИБ на България през 2016 г.
в. Капитал Daily

Близо половин милиард евро, или 467 млн. евро, е финансирането, което Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е предоставила в България само за миналата година. Средствата са спомогнали за инвестиционни проекти в инфраструктурата, транспорта, енергетиката, околната среда, производството и услугите, като съществена помощ е оказана на малки и средни предприятия.

Резултатите представи вицепрезидентът на институцията Вазил Хюдак, който бе в София през миналата седмица. Пред "Капитал" той прогнозира, че през 2017-а резултатът от дейността на ЕИБ в България може да бъде по-висок от предходната заради държавната програма за саниране, която банката подкрепя, а също и заради предоставените нови финансови инструменти за бизнеса, включително през Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

"Нова броудкастинг груп" с двуцифрен ръст на приходите и печалбата
в. Капитал Daily

"Нова броудкастинг груп" отбелязват двуцифрен ръст в приходите и увеличение на печалбата, става ясно от официалния отчет за второто тримесечие на 2017 г. на собственика на българската група – шведската компания Modern Times Group (MTG). В него е отбелязано също, че делът на аудиторията в България намалява на годишна база, но пазарът на телевизионна реклама се очаква да остане стабилен.

MTG не предоставя разбивка по страните, в които оперира, с точните приходи и печалба, а ги обобщава като региони. "Нова броудкастинг груп" е предстaвена в групата на международния развлекателен бизнес на MTG, в който влиза също френският канал Trace. Конкретни данни за представянето й обаче няма.

Все по-малко деца се осиновяват у нас
в. Сега

Тенденцията за намаляване на броя на осиновените деца у нас, започнала поне от 2011 г., продължава и през миналата година, показват данните на Агенцията за социално подпомагане. През 2016 г. семейство са намерили едва 555 малчугани. Има ясна тенденция за намаляване – през 2015 г. осиновените са 626, а през 2014 г. – 672.

По данни на социалното министерство към средата на миналата година близо 2500 деца са чакали да бъдат осиновени, а хората, които искат да си вземат дете, са били близо 1500. От началото на годината до края на март 74 деца са получили нови семейства. От 2011 г. до 2014 г. са осиновени общо 2777 деца.

Всеки ден по един оправдан осъжда прокуратурата за обезщетение
в. Сега

Всеки работен ден поне един обвиняем, а после оправдан, осъжда прокуратурата за обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това показват данните от последния годишен доклад на държавното обвинение. Само за месец приключиха две дела с присъдени рекордни обезщетения – на съдията Петър Сантиров, съден и оправдан за корупция, прокуратурата трябва да плати 300 хил. лв. Проваленото дело срещу инспекторката от НАП във Варна Мариана Димитрова ще струва на данъкоплатците 100 хил. лв. Решенията са на Софийския градски съд и на Окръжния съд във Варна.

Промените в НПК трудно ще минат в Конституционния съд
в. Сега

Скандалните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които регламентират специални срокове и правила по делата за корупция по върховете на властта, не биха издържали проверка в Конституционния съд. Това обясниха пред "Сега" специалисти по наказателно и конституционно право.

Първоначалният проект предвиждаше делата за корупционни престъпления, извършени от депутати, министри, председатели на държавни агенции и комисии, митнически шефове, ръководителите на НОИ, здравната каса и НАП, членовете на Висшия съдебен съвет, областни управители и др., да се гледат само от Специализирания наказателен съд. Той беше създаден от ГЕРБ преди няколко години, за да се занимава с делата срещу организираната престъпност.

Огън погълна 11 000 дка от горите у нас
в. Монитор

Пожари изпепелиха 11375 дка гори у нас от началото на годината. Това показват данни, предоставени на „Монитор“ от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

От информацията става ясно още, че за първите шест месеца на годината стихиите в горите са 225, като се отбелязва увеличение от близо 60 на сто спрямо същия период на миналата година. За периода от януари до юли на 2016 г. в горите са горели 142 пожара. Засегнатите площи през тази година от пожари пък са с един път и половина повече спрямо година по-рано, като тогава унищожените гори са били 4290 дка.

Посегнаха пак на рибарско селище „Траката“
в. Труд

Рибарите от кооперация „Траката“ до правителствената резиденция „Евксиноград“ вдигат отново протести, за да запазят територията си край морето, която от предците си насам обитават от над половин век. След скандалната заменка на бившия зам.-вътрешен министър от правителството Костов Явор Хайтов е надвиснала нова заплаха за съществуването на част от скромните им жилища край лодкостоянките.

Областната управа във Варна е продала част от държавната собственост с площ от 2 429 кв.м, върху които се шири и рибарското селище. С писмо до Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Мая Манолова от миналата седмица морските мъже алармират за поредната имотна сага, която поставя под въпрос съществуването им.

Нова регулация заплашва с безработица 190 000 български шофьори
в. 24 часа

Стара Европа се загрижи българските, полските, румънските и други тираджии от Централна и Източна Европа да се прибират у дома си след три седмици път, за да си почиват. Това е едно от предложенията, което е част от т.нар. пакет за мобилност, който ЕК внесе в Европарламента на 31 май. Промените предвиждат още след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл.

Големите страни в Европа се страхуват, че българските, полските, унгарските и румънските камиони отхапват дял от пазара. Всеки четвърти камион в Европа е полски. Българските са 70 000, а шофьорите за международни превози по данни на Съюза на транспортните работници са към 190 000. 

Източник : / Investor.bg /

Коментари