Общество

Преглед на печата

"Стандарт" информира, на първа страница, че, ако не сме доволни от сметката за потребен ток, не сме длъжни да я плащаме, докато я обжалваме, както и че никой няма право да спира електрозахранването. Това правило е потвърдено и от съда.

От днес всеки българин има право на пакет евтини банкови услуги, според закон, който влиза в сила на 1 февруари, съобщава  "Сега". Преглед на банковите тарифи обаче показва, че не е изпълнено задължението да се осигурят облекчени условия зя тази сметка.

"Стандарт" съобщава, по данни на БНБ, ще за 2016 г. печалбата на банките е нарастнала с над 40 на сто в сравнение с печалбата от 2015-а. 

Купуваме най-скъпо олио в Европа, констатира "Телеграф". Хлябът също е твърде скъп в сравнение със осреднените стойност за Общността. 

Австрия ограничава пазара на труда за наши работници, е водещото заглавие на "Дума". Виена е убедена, че местните кандидати за работа трябва да са с предимство пред чужденците. Плановете на австрийското правителство са да ограничили достъпа на източноевропейци до пазара на труда в страната.

Специализираният съд спира да гледа дела, защото няма съдебни заседатели, алармира "24 часа". Необходими са 160 души, а кандидатите са не повече от 80. 

Бивши депутати и министри от ГЕРБ пишат доктрината на партията, стана ясно вчера. Трябва да се вслушаме в това, което ни казаха на референдума, пише "Труд", като цитира бившия премиер Бойко Борисов. "Труд" цитира и становището на Върховната административна прокуратура по темата резултатите от референдума да са задължителни за Народното събрание. 

Върховният касационен съд отказа окончателно регистрация на партия "Нормална държава" с лидер Георги Кадиев, пише "24 часа". Решението не подлежи на обжалване. То спира участието на формацията на изборите на 26 март. 

Последните четири столични квартала, за които не беше определена фирма за почистване, ще бъдат разпределени между дружества, които вече почистват града, пише "Капитал дейли" под заглавие "Още почистващ бизнес за Румен Гайтански-Вълка и Кирил Домусчиев".

Полицейското насилие у нас масово остава безнаказано, само в 11 процента от случаите има санкции, и то символични. Това пише "Сега", като се позовава на Българския хелзинкски комитет. Става дума за доклад, обхващащ периода 2000 до 2015 година.

Според "Монитор" учениците у нас изпушват половин тон трева месечно. Дилърите печелят 40 милиона лева от подрастващите. Това е констатирано от няколко неправителствени организации. 

"Земя" съобщава данни на Министерството на образованието, според които физическият тормоз в училище превишава две хиляди случая на година.

"Монитор" съобщава за намалени наполовина оферти от заведения и хотели за 14 февруари – Денят на виното и на влюбените. 

Източник : / БНР /

Коментари