Общество

Преглед на българския печат

Написано от Величка Ачева

„Грипът дойде – две деца от Бургас са повалени от пандемичния щам“, съобщава „24 часа“. Първите случаи на грип за сезона 2019-2020 са доказани в Националния център по заразни и паразитни болести. Националната референтна лаборатория изолира в 2 проби от вида А, съобщи директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Едната проба е на дете на 3 години 1 месец, втората – на дете на 3 години и 3 месеца. Сезонът на грипа тази година закъсня в Европа поради топлото време. Първите случаи дори в северната части на континента, откъдето идва грипът, бяха установени малко по-късно от обичайното, допълва в публикацията си „24 часа“.

„Четири важни язовира за питейно-битово водоснабдяване са полупразни“, информира „Монитор“, като се позовава на правка на екоминистерството. Освен станалият печално известен яз. „Студена“ над Перник със запълване под 50% са и „Асеновец, „Ястребино“ и „Дяково“, посочва изданието.

„Богатите ядат 36% повече от бедните“, пише във водещата си публикация „Труд“. Иданието посочва, че най-заможните 10 на сто от населението приемат с 36% повече калории от 10% от най-бедните българи. Заможните ядат по-малко хляб, но повече месо, плодове и зеленчуци. За храна отиват между 23 и 41 на сто от семейния бюджет, уточнява „Труд“.

„Катаджии под прикритие по празниците“, пише „Телеграф“. Вестникът обяснява, че са сформирани мобилни групи с необозначени автомобили по всички основни направления, които ще документират пътната обстановка и извършените нарушения от водачите.

Източник : / БНР /

Коментари