Институции

Празничен поздрав от кмета Николай Зайчев

Скъпи съграждани,

Днес е 22 септември, денят, в който България чества своята независимост. Само за 30 години – от Освобождението през 1878 г., през своето Съединение 1885 г. до Независимостта през 1908 г., България възстановява онова, което губи 500 години по-рано, попадайки под турско робство.

109 години ни делят от знаменития Манифест на цар Фердинанд, с който нашата Независимост бива изказана на висок глас, провъзгласена на целия свят.

Но нашата борба да утвърждаваме България и да я развиваме продължава и днес! Ако на 22 септември 1908 г. нашата страна се върна на картата на Европа, то днес тя е равностоен партньор в Европейския съюз. И в тези условия ние трябва да пазим нашата независимост със самочувствие на държава с хилядолетна история!

Ще завърша с цитат на Манифеста:

„Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!"

 

Честит празник!

 

Николай Зайчев

Кмет на Община Пещера

Коментари