Институции

Празникът свърши, да живее празникът

Пещера.След 20 години Пещера отново отбеляза своя ден с тържествена заря-проверка, командвана от бригаден генерал Явор Матеев – Командир на на 68-а бригада „Специални сили“. Във военния ритуал участваха части, както и военният духов оркестър при 68-а бригада „Специални сили“.

Официални гости на празника бяха заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, евродепутатите Андрей Новаков и Искра Михайлова, народни представители от българския праламент, областни и местни политичски лидери, кметове и представители на съседни общини, ръководители на институции.

Гостите и жителите на града бяха поздравени от кмета Николай Зайчев:

„Днешният празник ни помага не само да се върнем към родолюбивите дела на нашите предци, но и да осъзнаем  техните начинания и въжделения – да работят безкористно за родния си град..

За това всеки пещерец следва да чества този празник, като ден на осъзнато самочувствие, на надежда за бъдещето, на общоградска солидарност и щастлива съдба.

6 май – Гергьовден е бил и ще остане за нас символ на победоносния дух, на оптимизма и възраждането, на общочовешката нравственост.

Неговото начало се губи някъде във вековете. Но то е тук, в този къс древна, пещерска земя. Земя в която отекват стъпките на древните траки, славяни и българи.“

Официалната част се предшестваше от начало, поставено от прекрасните мажоретен състав и духов оркестър от Велинград, вокалната група „Бон Бон“, трио „ЛаТиДа“ и Поли Генова. Празничната вечер завърши с концерт на „Диана експрес“.

На самия ден на Пещера – 6 май, бе отслужена Гергьовска света литургия. В центъра на града общината подари на жителите и гостите на града концерт на Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл. Пред родна публика се представиха и любимите танцьори от ансамбъл "Славейче".

Коментари