Общество

Православната църква чества св. преп. Вукол, и св. Фотий, светлите имена празнуват

На 6 февруари Православната църква чества св. преп. Вукол, еп. Смирненски и св. Фотий, патр. Константинополски.

Св. преподобни Вукол, епископ Смирненски бил ученик на св. ап. Йоан Богослов, който го кръстил и посветил за епископ на град Смирна. По онова време в Смирна имало малко християни и Св. Вукол греел като ярка звезда в езическия мрак. Той се славел със своята благост и кротост. Накрая на земните си дни, той благословил славния Поликарп, също ученик на св. ап. Йоан Богослов за свой приемник по епископство.

Св. Фотий е роден между 810 и 820 г. в Цариград. Името на светеца произхожда от гръцкото photos – светлина. Св. Фотий е закрилник на всички, които имат светлина в името си. Бил е Цариградски патриарх, а Православната църква почита паметта му на 6 февруари, защото на тази дата през 891 година светецът се споминал. Името на светеца се свързва с неговата ревностна защита на Православието. Патриарх Фотий се борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика, той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол, и умира в заточение. С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ – това е обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І. 

Имен ден празнуват: Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светлан, Светлин, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина, Фотьо.

Коментари