Общество

Православната църква почита паметта на Св. вмчца Варвара

На 4 декември Православната църква почита паметта на Св. вмчца Варвара.

Св. Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Родена в семейството на аристократ – езичник от Илиопол (Мала Азия). Отличавала се с особена и впечатляваща красота. Ревнивият й баща я затваря в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение. Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата, Варвара е обезглавена. Поверието говори, че божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – двамата са поразени от мълния.
През 6 век мощите на Св. Варвара са пренесени в Константинопол.
Паметта й се почита, както в православната, така и в католическата църква. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, обявен е и за Ден на миньора, тъй като светицата се счита за покровителка на миньорите.
У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи. В някои райони на страната Св. Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.
В други райони Св. Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.
Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.
В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща". 

Имен ден празнува Варвара

Коментари