Институции

Правителството на ГЕРБ осигури парите за ремонт на пътя Пазарджик-Пещера-Батак. Днес бе първата копка

Написано от Пещераинфо

Днес стартираха ремонтните дейности на пътяа Пазарджик-Батак. Дългоочакваната рехабилитация на пътя започна със символична първа копка от кмета на Пазарджик Тодор Попов и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. През години път II 37 на територията на област Пазарджик бе ремонтиран на няколко етапа, като цялостно бяха ремонтирани отсечките Панагюрище- Пазарджик и Батак-Доспат. Преди 14 години бе започната и отсечката Пещера-Батак, но заради прословутия скандал „Батко-Братко“ ремонтът бе спрян, както и парите за него.

Сега пътуващите по пътя жители на областта и туристи с нетърпение очакват пътят да бъде ремонтиран.

За целта правителството на ГЕРБ отпусна близо 43 милиона лева за ремонта на 32 километровото трасе. За него е предвидено фрезоване, полагане на 3 слоя асфалт и геотекстилна мрежа, нови банкети, маркировка и нови мантинели.

„Това са дългоочаквани ремонти и е важно е да се кажат две неща. Първо, че трябва да благодарим на нашите партньори от държавната власт и неслучайно днес сме поканили г-жа Захариева, защото тези неща се случват благодарение помощта от държавата. Това е държавна пътна инфраструктура и без съдействието на нашите партньори от централната власт тези неща няма как да станат. Затова искам да благодаря на нея, защото тя също има своето значимо участие тези неща да се случат, и разбира се на цялото правителство и АПИ.

Второ, да благодаря и на нашите партньори от „Европейски пътища“, фирмата, която изпълнява обслужването на републиканската пътна мрежа в област Пазарджик. Ние с тях сме работили и в града, и пътя Пазарджик-Пловдив. Знаем мащаба и качеството на тяхната работа и сме убедени, че този проект ще бъде изпълнен предсрочно“, прогнозира кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той препоръча от тук нататък вниманието да се насочи към второстепенните пътища, въпреки че от най-голямо значение е да се завърши магистралната мрежа в страната, защото пътищата и магистралите са кръвоносната система на една държава и за да може всички региони да се развиват еднакво.

„Днес слагаме началото на тези дългоочаквани ремонти и съм сигурен, че към края на годината ще имаме една изключително полезна, нова и удобна инфраструктура, която да обслужва жителите на 5 общини от нашия регион. Това са преки пътища, които комуникират с областния град и както виждате, тук на всеки 3 секунди минава автомобил. Това говори не само за икономическа активност, но и за амортизация на тези пътища, които не са пипани, откакто са направени. И затова с благодарност се обръщаме към нашите партньори. А от наша страна ще направим необходимото да усетят тази наша благодарност. Така се прави: който е лоялен към теб, който ти помага, му помагаш и ти“, декларира Тодор Попов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази своето удовлетворение от старта на този проект и благодари за поканата на кмета.

„Радостна съм, не само защото нашите съграждани са очаквали много дълго този ремонт, а и защото успяхме да осигурим през този мандат незапомнено от много години средства за нашата област, предназначени за пътната инфраструктура. Предвидили сме само за нашата област за следващ мандат 110 километра ремонтирани пътища от второкласната и третокласната мрежа. Тези два пътя са важни не само за няколко общини от областта, но и за хората, живеещи извън региона.

Щастлива съм, че въпреки кризата успяхме да осигурим 67 млн. лв. за Околовръстния път. Обществената поръчка в момента тече. Обещавам, че няма да ги оставя на мира. Аз също ги подсещам. Знам, че има процедури, но се надявам в средата на април те да са приключили и да може да започне строителството на така дългоочаквания Западен обход на Пазарджик“, сподели Захариева.

Тя припомни, че като зам.-министър и като министър в служебния кабинет на регионалното развитие заедно с изпълнителите от „Европейски пътища“ са строили заедно магистрала „Марица“ и Лот 4 на магистрала „Струма“.

„Уверявам ви, че където и да съм, аз винаги, винаги се интересувам от инфраструктурата. Защото асфалт може да не се яде, но той води тези, които ни дават прехраната – води инвеститорите в регионите, в градовете, в общините с добра инфраструктура“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Европейски пътища“ Маргарита Попиванова декларира, че изключително отговорно поемат строителството на тези два мащабни проекта и ще направят всичко възможно да ги завършат до Димитровден.

За контакти:

Коментари