Култура Общество

По случай празника – изложба на военни униформи и оръжия

Пещера.Изложба "Българската бойна слава" на български военни униформи и оръжие, от личната колекция на Димитър Руски бе открита днес. Експонатите са подредени във фоайето на читалище "Развитие".

"2006 година в Шумен участвах в една възстановка и там усетих друга атмосфера, която ме плени и малко по-малко започнах да събирам униформи, аксесоари, оръжия. След 12 години мога да се похваля с колекцията, която днес показвам в родния си град", това сподели за читателите на Пещераинфо Руски при откриването на изложбата. Той живее в Плевен, където колекцията е показвана многократно, а днес по повод празника на града и пещерци имат възможност да я видят. В нея има автенични униформи и оръжия, а останалите, дори и създадени в наше време са правени по оригиналната технология, отговаряща на епохата от която са. А в читалището има униформи от ранното Средновековие до първата световна война, както и оръжия и други съпътстващи аксесоари.

Самият Димитър Руски  посрещаше посетителите в парадна униформа на капитан от 7-ми преславски пехотен полк от балканската война.

Коментари