Общество

Почитаме паметта на най-великия български светец

Българската православна църква почита паметта на Св. преподобни Йоан Рилски чудотворец – небесен закрилник и ходатай на целия български народ пред Бога. Роден ок. 876. в с. Скрино, в Осоговската планина. Приел монашеството, преподобният се отдава на подвижнически живот. Известно време живее във Витоша и Руен, след което се преселва в Рила.  Скромният отшелник от Рила планина е живял по времето на св. княз Борис, на сина му Владимир и на цар Симеон и на сина му св. цар Петър. Известно е от историята, че благочестивият български цар Петър също търси съветите му. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност, Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.
След многогодишен духовен подвиг, в залеза на своя живот, светителят основава свое братство и построява Рилския манастир, чийто пръв игумен е той. Оставеният от него монашески устав е пример за подражание от всички бъдни поколения. 
През 946 г. рилският чудотворец завършва блажено земния си път. Погребан е в манастирския храм.

През 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз денят на св. Йоан Рилски – 19 октомври – става и ден на българския лекар. Денят е празник на миньорите и на Софийската духовна семинария.

Коментари