Политика

Полицията с призив за празниците

Написано от Пещераинфо

Предстоят дългоочакваните Новогодишни празници. Традиционно в страната ни празнуването на Нова година е свързано и с употребата на пиротехнически изделия. От ОДМВР и ОУПБЗН в Пазарджик бихме желали да напомним на гражданите важни особености при използването на този тип изделия, така че да не предизвикат травми, наранявания, пожари или други инциденти.

Съгласно българското законодателство е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат изгаряния и травми. Травми на крайниците понякога може да предизвика и натискането им с крак.  Пиротехническите изделия от Категории 2,3 и 4 са предназначени за използване само НА ОТКРИТО!
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън !
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване! Внимавайте с употребата на алкохол,когато ползвате фойерверки! Четете всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да сте наясно с начините за използване им. Никога не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени, или метални контейнери. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Използвайте подходящи средства за запалване на фойерверките – кибрит,специални драскала за пиратки или специални електрозапалки, които ще ви позволят да бъдете на достатъчно безопасно разстояние. Ако е необходимо използвайте джобно фенерче, за да можете да различите фитила в тъмното, но не поставяйте в близост до фойерверка лесно запалими материали, които могат да се взривят. Запалете фойерверка и бързо се отдалечете.Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го залейте с вода.Когато използвате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител, които могат да ви бъдат полезни при евентуално възникнал пожар. Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър. Зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите. Внимавайте при пренасянето на фойерверките! Постарайте се да предотвратите евентуалното им изпускане. Никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си. Никога не насочвайте и не хвърлайте фойерверки към хора, предмети или намиращи се наблизо сгради. Така биха могли да се получат нежелани травми или пожари в жилищни и стопански постройки.

Бъдете внимателни с животните около вас! Шумът и светлините от фойерверките често плашат домашните любимци, затова се убедете, че те са прибрани и затворени вкъщи, докато вие правите заря. Купувайте фойерверки от лицензирани магазини.

Коментари