Общество

Поклон пред Красимир Узунов

Написано от Пещераинфо
Паметна плоча ще указва къде е роден Красимир Узунов – български военен, журналист, писател и анализатор на проблемите на Балканите. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествения ритуал по откриването и, които се състоя пред родния дом на Красимир Узунов.
Председателят на Народното събрание прие почетния караул на военнослужещи от Специалните сили, построен по повод откриването на паметната плоча.
Председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че Красимир Узунов е оставил дълбоки следи в културния, политическия и обществения живот. Той имаше каузи, за които да се бори, беше изключително решителен, не се предаваше, милееше за българската армия, история и документалистика, подчерта тя.
Красимир Узунов имаше дарбата на дипломат, но и размаха на революционер, посочи Цвета Караянчева. Той разказваше прекрасно и с обич за славната българска армия, в същото време той беше непримирим към лъжепатриотизма, към политическото късогледство и успяваше да обедини в името на България политици от различни парламентарни групи, добави тя.
Красимир Узунов почина на 25 февруари 2019 г. Той беше военен, писател – автор на книги и публикации за миналото на Балканите, за националната сигурност и за българската военна история. Красимир Узунов е основател на първата частна информационна агенция в България.

Възпоменанието събра много приятели, съученици и съмишленици на Красимир Узунов. Тук бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, народните представители Десислава Костадинова, Владимир Тошев и други техни колеги, областния управител Стефан Мирев, Николай Зайчев, който като кмет на Пещера предложи и Красимир Узунов бе обявен за почетен гражданин на Пещера и други общински съветници.

 

Коментари