Институции Общество

Поклон пред Ботев и загиналите за свободата на България

Пещера.В Пещера бе почетен Денят на Ботев, пред паметника на поета-революционер кметът на Пещера Николай Зайчев, народният представител Йордан Младенов, директори на училища, председателят на читалище „Развитие“ Верка Климентова, представители на политически партии, Съюзът на офицерите и срежантите от запаса и много признателни граждани, отдадоха почит на загиналите за свободата и независимостта на България.

„На 2 юни българският народ  почита знайни и незнайни герои от различни времена, изповядващи различна идеология, с различни религии, но с едно, което със сигурност ги обединява – обичта им към Отечеството. Нека на този ден отново си припомним за безименния български воин, който „измокрен, гладен, уморен”, но с несломим български дух, с името на Майка България на уста остави своите кости при Плевен, Шипка и Стара Загора, при Сливница и Гургулят, превзе Одрин, Чаталджа и Люлебургас, сражава се при Демир Хисар и на завоя на Черна, достигна до Драва и Соболч и не позволи да бъде пленено българското бойно знаме.
Днес  Родината  не  се  нуждае от  смъртта на българските мъже, а от ума и сърцето на всеки от нас“, каза от името на Общинска администрация Стоян Йовчев.

За минути паметникът на Христо Ботев в едноименния парк бе отрупан с венци и цветя. В 12 часа пък воят на сирените напомни на всички пещерци, че и нашият град е допринесъл за Национално-освободителни борби.

Коментари