Институции Общество

Поклон пред Апостола! /Видео/

Написано от Пещераинфо

Пещера.146 години от обесването на Васил Левски бяха отбелязани днес в Пещера. Пред паметника на Апостола на свободата се поклониха кметът Николай Зайчев, народният представител Десислава Костадинова, общински служители и съветници, ученици, граждани.

Възпоменанието бе организирано от Община Пещера и Общинския общобългарски комитет „Васил Левски“, чиито председател Люба Шопова отново припомни заветите на Левски:

„За да издигнем храма на „истината и правата свобода”; за да съзидаме „свята и чиста република”, нужни са „дързост и постоянство”, трябва да жертваме „всичко, па и себе си”; да се осланяме на нашите мишци;” „всички задружно трябва да вършим всяко нещо, което е за народното освобождение”, да даваме „барем гласа си за доброто” и да се стремим към „съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности”…

Трябва да помним тези думи. И не само…Трябва да ги прилагаме на дело, както Той ни показа. Защото създаде истинската мярка за патриотизъм, когато за мнозина понятието патриотизъм включваше само думи.

Отрупан бе с цветя паметника на Васил Левски, поклониха се пещерци днес пред неговото дело и саможертва. А най-чистото и невинно признание към Апостола отдадоха малчуганите от ДГ“Сокола“, които сведоха глави заедно с възрастните, защото те са следващите, които трябва да разказват за славата на Левски и борците за народна свобода!

Коментари