Институции

Под егидата на българското председателство се проведе конференция „Къде сме и каква е посоката“

София. Кметът на Пещера Николай Зайчев бе сред говорителите на  конференция, посветена на интеграцията на ромите под наслов „Къде сме и каква е посоката“, която се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието в София събра служители от институции на ЕС, експерти, членове на национални, регионални и местни публични органи, представители на неправителствени организации, академичните среди и други заинтересовани страни. Неговата цел е да допринесе за дебата за интеграционната политика след 2020 г.

Пред тях Зайчев сподели опита на Община Пещера и даде пример за взаимодействие, при разрешаване на проблем с незаконно строителство върху частен терен, между Общината, неправителствена организация и фирмата, собственик на земята. Със създаден тристранен фонд, живеещите в незаконните къщи бяха изведени на квартира, а постройките съборени. Зайчев говори и за доброто партньорство с Тръста за социална алтернатива.

Организатор на събитието бе Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет.

Форумът откриха Бисер Петков, министър на труда и социалната политика и депутатът Светлана Ангелова, член на комисиите по труда и социалната политика и по правата на човека, вероизповеданията и жалбите и петициите на гражданите.

Видеообръщение към участниците във форума поднесе Ливия Ярока, заместник-председател на Европейския парламент. Тя е и първата жена с ромски произход, която стана евродепутат в Страсбург и активно участва в работата на комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.

Конференцията „Ромското включване – къде сме и каква е посоката“ се съсредоточи върху европейското измерение на политиката за интеграция на ромите, секторните национални и местни политики. Делегатите обсъдиха и ангажираността на всички заинтересовани страни за интеграционния процес на ромите и ролята на европейските фондове за подобряване на достъпа им до социални права. Целта на форума е да допринесе за дебата за интеграционната политика след 2020 година.

 

 

 

Коментари