Култура

Погват длъжници на здравни вноски

Националната агенция за приходите (НАП) започва съвместна акция със здравната каса срещу българите, които имат добри доходи, но все „забравят“ да си платят здравните вноски, съобщава „Труд“. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и шефът на данъчните Красимир Стефанов. Към момента не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите. Служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат. Както и да видят какво е имотното им състояние.
Сред неосигурените има и много заможни българи. Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.
А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване. Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс. Ако задължението да плаща здравни осигуровки е на работодателя, а той не ги внася, тогава съответният служител не губи здравноосигурителни права, пише още в закона. А малцина знаят, че за неявяване на профилактичните прегледи, които са описани в Националния рамков договор, подписан между касата и съсловните организации, губят осигурителните си права за срок от един месец.

Коментари