Любопитно Общество

Пещерски фирми представят България на най-голямото обувно изложение

Пещера. Две фирми от Пещера обуват хора на 4 континента – факт станал известен около подготовката на същите тези фирми за третото им участие на най-големия панаир на обувката, който се провежда в Италия. Едва ли ще е изненада, че става дума за „Гидо“ и „Бари“. Благодарение на тези две фирми от 16 до 19 януари на входа на изложението ще се вее българският флаг.

„От както участваме на този най-престижен форум в нашия бранш, увеличихме територията, на която се продават нашите обувки“, разказва Димитър Костов от „Бари“. Той отчита, че техните обувки вече се търсят в Австралия, Канада, САЩ, Япония, Кувейт, Русия, Турция, Италия, Германия, Полша, Белгия, Дания, Франция. "Всичко това е свързано с опитмизиране на работата ни, увеличаваме капацитета непекъснато, за да отговорим на изискванията на световния пазар. Струва ни много усилия и време, но пък резултатите ни дават заряд да продължаваме. Извън нашите професионални постижения, най-много ни радва фактът, че осигуряваме заетост на повече хора от нашия град. Именно това е смисълът на местния бизнес и за това той е важен партньор на обществените иституции", допълни Костов.

Expo Riva Schuh е най-важното международно изложение, посветено на обувното производство. В него участват 1 389 фирми от цял свят, които се рекламират на площ от 32 740 кв. м. Нашата страна ще бъдат представени от двете пещерски фирми.

„Гидо“ и „Бари“ освен, че произвеждат качествени и удобни обувки, осигуряват работа на близо 500 човека от Пещера и близките населени места. През последните три години отчитат развитие само нагоре, което  ги извежда в първата десятка у нас на най-динамичните малки и средни предприятия в България в текстилната промишленост. Класацията „Гепард“ се прави вече 9 години и обхваща 1500 компании от цялата страна.

Нейните орлганизатори уточняват, че фирмите са класирани по обективни критерии и данни от финансовите отчети. За да попадне в класацията, една компания трябва да отговаря на критериите за малки и средни предприятия – да има между 10 и 249 служители; да отбелязва ръст на своите приходи в две поредни години; между 3.9 млн. лв. и 97.5 млн. лв. приходи и/или активи между 3.9 млн. лв. и 84 млн. лв.; да бъде частна собственост; да е регистрирана преди 2010 г.; да не е финансово, здравно, хазартно или холдингово дружество.

Коментари