Институции

Пещерската гимназия стартира учебната година

Написано от Пещераинфо

Маските и мерките срещу КОВИД-19 не възпрепятстваха началото на новата учебна година в най-реномираното пещерско училище. Организацията на първия учебен ден беше нетрадиционна, тържеството беше доста по-кратко, но празничната емоция гарантира, че през цялата година сградата на СУ ще бъде пълна с младежки смях и жизнерадост.

Без да изпада в крайности, без да създава напрежение сред учениците и родителите, младото ръководство на Гимназията спази всички противоепидемични изисквания.
В приветствието си директорът на училището – г-жа Павлинка Шопова-Начкова, сравни сегашната ситуация с Възраждането. Както тогава българинът е давал мило и драго, за да образова децата си, така и сега е готов да преодолее опасностите от пандемията в името на просветата.
В първия учебен ден децата, въпреки крехката си възраст, също не приеха драматично необичайната ситуация.
За Шерлин от 5. Б клас новата учебна година ще бъде по-трудна, но за сметка на това по-интересна. Според нея очакването на нови приятели и добри учители ще компенсира неудобството от маската, притеснението от спазването на дистанция.

Според Костадин от 6. Б само присъственото обучение, без намесата на чичко Гугъл, ще покаже кой на какво е способен. Той не пренебрегва опасностите от вируса, но държи на личния контакт със съученици и учители.
Училището има с какво да се гордее през новата учебна година. Децата са с 25 повече. За първи път от десетилетия в първи клас има две паралелки, на косъм беше откриването на трета паралелка в 5. клас.

Групите за целодневна организация също са с една повече. Четирима нови учители ще посрещнат за пръв път първия учебен ден в Гимназията. За първокласниците има две прекрасни цветни стаи и не по-малко атрактивни учителки.
Увеличаването на учениците е резултат от качествената работа с тях, от модерната материална база и от активното използване на новите технологии.

Всичко това се отразява и в бъдещата работа – Гимназията ще бъде домакин на Телерик академия, която безплатно ще обучава пещерските ученици в магията на програмирането. Предстои и сътрудничество с иновативното ОУ „Христо Смирненски“ в Карнобат.

Коментари