Култура Любопитно Общество

Пещера си има нов цар на виното

Пещера.Венцислав Зонев е новият Цар на виното в Пещера. Неговото вино получи най-висока оценка от професионалната комисия, съставена от технолози и дегустатори, работещи във „ВП брандс интернешънъл“. Те трябваше да изберат най-качествената напитка сред рекордните 29 проби. Подгласници на Зонев станаха Венелин Христев и Здравко Моллов. Поощрителна награда получи Георги Щерев.

Отличените винопроизводители бяха наградени от зам.-кмета Зехра Алиш, Секретаря на Община Пещера Борис Фолев и председателят на читалище „Развитие“ Верка Климентова. От 4 години двете институции – община и читалище, организират празника на виното съвместно. Иначе Цар на виното в Пещера се избира вече повече от 10 години, като инициативата е на читалището.

Цялото събитие се проведе на крепостта „Перистера“, където представители на местната власт, заедно с отец Иван, ритуално зарязаха лозето, спазвайки традицията на Трифоновден. За гостите на празника безплатно вино бяха осигурили от „ВП брандс интернешънъл“. А за настроението на всички се погрижиха самодейци от читалището, както и народния певец Николай Учкунов.

Коментари