Култура Любопитно Общество

Пещера има своя нов Цар на виното

Пещера.Античната крепост „Перистера“ приюти празникът на виното „От Дионисий до Св. Трифон“, организиран от община Пещера и читалище „Развитие“. В последния ден на месец януари и ден преди Трифон Зарезан, пещерци за първи път отблезяха заедно двата празника, посветени на божествената гроздова напитка. Неотменим елемент от езическите обичаи и християнския култ, виното е единственото питие, имащо своя бог в Античността и своя светец в християнската епоха. Смята се, че всяка година по това време траките почитали бог Дионисий, който обикаляйки земята създавал чудеса сред природата – едно от които  е превръщането на гроздовия сок в божествена напитка.  Днес пред стотиците гости на крепостта актьори, приели образите на бог Дионис и неговата свита от вакханки извършиха ритуала по гадаене по вино и огън за плодородие.

Dionis_aktiori

След отдадената почит към древния бог, чиито празник бе възроден с проекта „Консервация, реставрация и експониране на античната средновековна крепост „Перистера“, разположена на хълма Св.Петка“, бе почетен и Св. Трифон. От днес Пещера има своя нов Цар на виното, избран на традиционния конкурс сред винарите в общината. Конкурсът се организира от читалище „Развитие“  и в него тази година се включиха 22-ма майстори винари.

Преди да бъде обявения победителят кметът Николай Зайчев поздрави участниците в конкурса и гостите на празника с думите:“Хубаво е да имаме подобни поводи, когато след изморителната работна седмица можем да отделим и време да празнуваме. Днес и времето е с нас.“

Най-добрият винар за втора поредна година се оказа Михаил Паев. Освен него технолози от „Винпром Пещера“ отличиха Павлина Каменарова, Илия Паев и отец Иван Каменаров. Призьорите бяха наградени от кмета на общината Николай Зайчев и председателя на читалище „Развитие“ Верка Климентова.

vino_nagradeni

Официални гости на празника бяха народният представител Десислава Костадинова и заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков.

Kostadinova_vino_praznik

„Както се видя и днес на този празник, виното е нашата връзка с миналото, вярата и традициите през хилядолетията. Щастлива съм, че в Пещера са намерили рецептата да съчетаят езическия и християнския празник, най-вече заради възможността едно такова позитивно събитие да събере толкова много хора на едно място“, коментира Костадинова.

vino_bachvi

След официалната част празникът се пренесе извън крепостните стени, където „Винпром Пещера“ бяха осигурили 100 литра бяло и червено вино, а за настроението на гостите се погрижиха гостуващи оркестри, както и певческите групи от общината.

vino_zabava

Коментари