Любопитно Спорт

Пещера има своята звезда в културизма

Пещера.21-годишният Гюнай Гюнерджи от Пещера е изгряващата звезда на българския културизъм. В годината,в която решава да се занимава професионално с този спорт, Гюнай става и вицерепубликански шампион при младежите у нас. Тренира при Христо Колев.

Днес той е отправил поглед към един от най-престижните турнири в Европа – Loaded cup в немския град Бохум. Състезанието при силните мъже ще е на 25 март. За да отиде там обаче Гюнай има нужда от спонсори. Пътуването му и престоят му в Германия ще струва около 2000 евро. Семейството му, което само финансира и подготовката и участието по турнири на младежа, не може да задели тези средства.

Веднага след Германия, Гюнай ще участва на Републиканско първенство, което ще му даде шанс да се класира за участие на Балканско и Европейско първенство. Това е ицелта му- шампионата на контитента.

Заради спорта Гюнай се е отказал от личен живот- всяка минута е подчинена на подготовката му за участие в състезания. В Пещера обаче му е безкрайно трудно да тренира, а тъй като културизмът тук не е популярен, трудно намира и подкрепа в бизнеса. В същото време Гюнй има последователи, които младежът тренира. Горд е с успеха на негов възпитаник – 14 годишно момче, което осъзнавайки, че е с наднормено тегло търси Гюнай за помощ. Три месеца по-късно момчето е с 25 кг по-слабо и тренира. „Засега топенето на килограми при него се дължи най-вече на правилен рлежим на хранене, тренира само с тежестта на собственото си тяло. На 14 години не бива организмът да се товари, тъй като все още се развива“, коментира Гюнай.

Той обаче си остава единственият професионален културист в Пещера.Ето защо се надява на подкрепа от местната общност, за да представи не само себе си, но и родния си град достойно.

Коментари