Общество

Петко Енев : Има ли посредник между мен и Бога ?

Пещера. Кратък видеоматериал и коментар по него на Петко Енев – бивш председател на Общински съвет- Пещера разбуни духовете на пещерци в социалната мрежа. От записът с продължителност 1:22 минути публикуван във Facebook става  ясно, че на 20 юли, когато Православната църква и миряните отдават почит на св. пророк Илия, вратите на едноименния параклис "св. Илия и св. Варвара" в местността Църнево са заключени. Енев открито обвинява духовенството в незаинтересованост и отправя апел към Пловдивски митрополит Николай за адекватна реакция от негова страна. Опитите да научим защо на този празник не е имало свещеник и служба в святото място  останаха без резултат. Дали Негово Високопреосвещенство  Пловдивския митрополит ще вземе отношение предстои да видим и разберем. Параклис „Св. Илия“ е възобновен и изцяло реставриран през 2000 г. Освещаването става от Митрополит Арсений през 1999г.  Петко Енев е сред инициаторите за възстановяването на сградата. В благородната идея се включват много граждани, фирми и общественици от града. Справка на Пещераинфо показа, че в общината има 10 малки християнски средища. Параклисът „Св. Марина“ се намира в югоизточния край на града, край пътя за Брацигово. На територията на Пещера е изграден и параклис на името на „Св. Атанас“. Параклисът „Св. Неделя“ се намира в западния край на града. Възобновен е през 2002 г. Параклисът „Св. Илия“ е възобновен е през 2000 г.  

Параклисът „Св. Никола“ е разположен северозападно от града, в м. „Никулска черква“. Изграден е до руините на стара църква. Параклис „Св. Спас“ се намира  северно от града, в ляво от пътя за Пазарджик. Възобновен през 1999 г. В общината християните имат Параклис на името на „Св. Димитър“. Параклисът „Св. Варвара“ е възобновен е през 2000 г.  Параклисът „Св. Георги“ е в югозападния край на града, в ляво от пътя за Батак.

Възобновен е през 1999 г. Параклис „Св. Св. Елена и Константин“ е изграден в курорта „Св. Константин“. Построен е върху руините на средновековен манастир.

Коментари