Институции

Пенсионерите ще пътуват с намаление само срещу представяне на жп карта „Възрастен”

Написано от Пещераинфо

От 1-ви август пенсионерите клиенти на БДЖ ще могат да пътуват с намаление само срещу представяне на железопътна карта „Възрастен”. Това условие ще бъде въведено във връзка с много злоупотреби при пътуване на недобросъвестни клиенти с фалшифицирано разпореждане за получавана пенсия.

Железопътна карта „Възрастен” дава право на закупуване на билети и абонаментни карти с 50% намаление за 2-ра класа на бързите и пътническите влакове.

Картата се издава на място във всички билетни каси с компютърно билетоиздаване и жп бюрата на жени над 61 години и 6 месеца и мъже над 64 години и 3 месеца от 2020 г., увеличавани ежегодно съгласно Кодекса за социално осигуряване за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, до достигане на 65 – годишна възраст и за жените и за мъжете.

Издава се срещу представяне на лична карта (паспорт), разпореждане за получавана пенсия и актуална снимка. Цената на картата е 1.00 лв. и е пожизнена.

Повече информация клиентите на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

Коментари