Институции

Патрулиращи полицейски екипи, в партньорство със социалните служби към общините, оказват помощ на измръзнали и бездомни хора

Написано от Пещераинфо

Една от приоритетните задачи на патрулиращите през нощта полицейски екипи е при установяването на хора в безпомощно състояние да оказват съдействие за настаняването им в предназначените за това места. Това важи с пълна сила тези дни, когато температурите са рекордно ниски. През последното денонощие и в Националната система 112 са постъпили 21 сигнала за бездомни и измръзнали хора.
Само на територията на столицата в Дома за временно настаняване на пълнолетни през нощта са получили подслон 9 души. По информация на СДВР и на Дирекция „Социални дейности” към Столичната община в момента общият брой на хората, настанени там е 31 – което представлява пълният капацитет на дома.
В Бургас на телефон 112 са били получени сигнали за 4-ма бедстващи,  които са настанени в приют за бездомни в кв. „Акациите”.
В центъра във Варна са реагирали на 3 съобщения – премръзнал и неконтактен човек бил откаран в дома му, друг – настанен във временно убежище, а бездомник в Добрич е настанен в лечебно заведение.
На двама премръзнали жители на с. Навъсен, Хасковско, за които сигнал бил подаден на тел. 112, е оказана медицинска помощ и са прибрани по домовете им. Бездомна жена, която потърсила подслон във фоайето на болница, е настанена в дом за временно настаняване – Пазарджик. Измръзнал бездомник бил открит и на територията на Плевен. Той веднага бил откаран в болница за оказване на медицинска помощ.
И през следващите дни, в които се очаква особено ниските температури да се задържат, полицейските автопатрули ще следят за бездомници и скитници и ще си партнират с екипите на общините при настаняването им в изградените центрове и домове.

Коментари