Вашите сигнали

Паркът сутрин – разсъждения

Пещера.Стопли се, последните дни ни предлагат летни температури. Парковете и кварталните градинки събират все повече хора. Предимно майки с деца, възрастни хора, на някои места и младежи.

Сутрин паркът е празен. В 7.50 ч. тази сутрин ранна разходка в централния парк на Пещера ме среща със 7-8 мъже, които обикалят из целя парк и в големи черни чували събират отпадъци. Чувалите вече са почти пълни, което означава, че събирането е започнало по-рано.

Въпреки това разходката предлага такива гледки:

Нищо, че на пръв поглед в парка има повече от 30 кошчета за отпадъци, явно по-лесно е да си изхвърлиш кутийката, чашата, цигарата на земята около пейката. За обелките от слънчогледови семки изобщо няма да коментирам.

Докато мъжете чистят кошчетата и обират изхвърлените в тревата боклуци, двама мъже започват да косят тревата. Първите посетители на парка ще го видят чист. Последните ще го напуснат – прогнозирайте вие в какъв вид.

За жалост приемаме всичко за даденост. Да, някой има грижа да поддържа парка и всяка друга зелена площ. Но това е и наша грижа! Няма как непрекъснато след нас да вървят чистачи. Да не говорим за това какво показваме на децата си, какъв пример им даваме.

Коментари