Институции Общество

Паметен знак ще сочи къде е бил домът на проф. Янко Тодоров

Написано от Пещераинфо

На 1 ноември 2019 г. в 10.30 ч. ще бъде поставен паметен знак на мястото където е бил домът на проф. Янко Тодоров – един от видните изследователи на античната история на нашите земи.  Място – къщата където се пресичат ул.“Михаил Такев“ и ул. „Нестор Личев“.

Проф. Янко Тодоров

Първи ноември е  една необикновена дата от историческия календар на България и на Пещера, която ни връща към Българското Възраждане, до което се докосваме и ще се докосваме винаги, като повод за възторг и гордост . Защото тази бурна епоха ражда българския будител и изпълва дедите ни с борчески дух, неугасващ пламък, гордост, непокорство, мъдрост, готовност за саможертва.

Днес, в най-ново време будителския принос на  Пещера  е огромен –  градът  дава  на  България 2 академика, над 30 професори, десетки кандидати на науките,  доценти и още много творци и научни работници, някои от които със световна известност като: академик Веселин Хаджиниколов, академик Людмил Стайков, професорите Янко Тодоров, Янко Янев, Веселин Стайков, Димитър Пасков и други.

Янко Тодоров  е  един от изявените български учени историци от 20-те до 50-те години на ХХ век, дългогодишен професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е сред големите ни специалисти по стара история на нашите земи, един от малцината наши историци, специализирали последователно в три престижни европейски университети – Мюнхенския, Оксфордския и Кеймбриджкия.
Тук е бил домът на бъдещия историк роден в Пещера на 22 декември 1893 г. Учи в родния си град, където завършва основно и средно образование. След това се записва да следва история в Софийския университет. Дипломира се с отличие и е изпратен на специализация в Германия. В Мюнхенския университет специализира стара история на света и класическа филология. В последствие продължава специализацията си по същите науки във Великобритания, в престижните Оксфордски и Кеймбриджки университети.
В средата на 20-те години на ХХ век Янко Тодоров се завръща в България и се отдава на научна и преподавателска работа. Младият историк е привлечен като асистент в Катедрата по стара история на Софийския университет, където прави блестяща кариера – от 1932 г. е доцент, а от 1933 г. професор по антична история. Научните му интереси са насочени основно към старата история на българските земи.

Под силно давление на учението на Лев Толстой – толстоизмът. Член и съосновател е  на Български вегетариански съюз, както и дългогодишен редактор на списание „Вегетариански преглед”. Есперантист и виден пацифист – делегат на множество конгреси и конференции. Единственият пещерец, който през 1923г. се среща с Джавахарлал Неру на Конгреса на мира във Виена.

Проф. Янко  Тодоров завършва своя земен път след тежко боледуване на 11 май 1951г. в София.

Професор Янко Тодоров оставя трайна диря в българската историческа наука като виден изследовател на Старата история на нашите земи и е гордост за нашия град Пещера.

Този паметен знак ще напомня на идните поколения името на видния пещерец и мястото където и бил домът му.

 

 

 

Коментари