Общество

Пазарджишко вече и на Антарктида

Внимавайте вече ако търсите населени места от пазарджишка област с интернет търсачка. Не се учудвайте ако търсите Велинград, Пазарджик или Брацигово, а търсачката ви прати в Антарктида.

С президентски указ Велинград стана кръстник на полуостров в най- южната част на света – Антарктида. Полуостров Велинград се намира на 66°02’00″ ю.ш., 65°00’00″ з.д. Повече от 500 върхове, възвишения, заливи, ледници и носове на студения континент получиха български имена. Ледник пък ще носи името на прочутия у нас карстов извор Клептуза. Освен това на ледения континент с координати 62°20’22″ ю.ш., 59°35’00″ з.д. може да бъде открит морския залив Юндола. На Анарктида вече има и чепинска седловина. Имената на географските обекти в Анарктида ще се свързват и с областния център Пазарджик. На негово име е кръстен морски нос. Друг пък ще се нарича Батак , а верига хълмове с координати 63°39’10″ ю.ш., 58°00’00″ з.д.; ще се носят името Брациговски хълмове. На южния полюс вече има връх Главиница, хълм Драгор и нунатак (от инуитски nunataq – открит, обикновено скалист елемент от склон, планина или връх, непокрит с лед или сняг сред (или на границата) на ледено поле или глетчер) Панагюрище.

Българската територия на Южния полюс се намира на източния бряг на Южния залив, о-в Ливингстън в архипелага Южни Шетлъндски острови, Западна Антарктика. Сезонната база „Св. Климент Охридски“ е разположена на полуостров Хърд, на 130 м от брега на вътрешния залив Емона в Южния залив.Българската база е основана през 1988 година, а през 1993 с указ на президента Желю Желев е наречена Св. Климент Охридски.

Коментари