Общество

Павлинка Шопова- Начкова: Смятам,че всеки конкурс е стъпка напред, защото дава възможност на децата да повярват в силите и възможностите си

Написано от Пещераинфо

Павлинка Шопова- Начкова е директор на СУ“Св. Кл. Охридски“ от декември 2018 г., била е учител в ПГХВТ „ АТ. Ченгелев“ от 2008 до 2011г.

Г-жо Начкова, има ли интерес сред децата за конкурса „Пещерските будители“, който приключва в края на седмицата?

Идеята е отлична, но може би в известна степен е леко закъсняла. Малко пещерци знаят подробности за Димитър и Атанас Горови, за будителското движение в Пещера. Ние, пещерци, не само трябва да сме запознати с делото им, но и да го популяризираме. Надявам се този конкурс да продължи и в следващи години, както и да има, и други конкурси свързани с града ни. Положителен е и фактът, че учениците се изявяват в родния си град, а не само в училището. Има интерес сред учениците и за есета, и за рисунки. Училището не залага на количеството, а на  качеството на образователните дейности затова няма да поставим рекорд по  брой участници, но се надяваме да има наградени наши ученици. Идеята работите да са анонимни е отлична. Надявам се независимата  оценка на учители, преподаващи в пещерски училища да бъде обективна.  Благодаря на организаторите, че са изпратили уведомително писмо до РУО – Пазарджик. Образованието е все още централизирано и трябва да се съобразяваме с мнението на институциите над нас.

Какъв е ефектът от провеждането на подобен конкурс?

Трудно е времето, в което живеем, но  сякаш  точно днес имаме най-силна нужда да се вгледаме в лицата на предците, живели в не по – леки времена. Учениците ни са заинтересовани  и мотивирани да открият корените си. Смятам,че всеки конкурс е стъпка напред, защото дава възможност на децата да повярват в силите и възможностите си, а спечелването на призово място ги кара да търсят нови и още по-големи предизвикателства. Подобрява се комуникацията между учител, ученик и родител. Децата търсят историята  на будителите заедно със своите родители, учителят е този, който подкрепя и насочва.Тази екипност  е прекрасно доказателство за начина, по който трябва да се работи в училище. А удоволствието и гордостта от спечелен конкурс са за всички.

По какъв начин ще отбележите празника на Народните будители в училището, смятате ли, че конкурсът на БИОВЕТ АД трябва да се превърне в традиция?

Знаете ли, всяка година  в нашето училище отдаваме дължимото на Народните будители. С радост разбрах, че всеки клас ще изготви табло и част от тях ще бъдат посветени точно на Пещерските будители. Какво по-хубаво от това за празника? Да. Категорично смятам, че този конкурс трябва да се превърне в традиция, защото са достойни Пещерските будители и делото им трябва да продължи да живее сред нас- техните съвременници.

Коментари