Общество

Очаква ни студен уикенд

Написано от Пещераинфо

Времето през уикенда ще бъде студено и дори в неделя, когато посрещаме астрономическата пролет, температурите няма да ни изненадат. Ще бъде ветровито и мразовито, особено в Източна България. Пролетното време ще усетим едва в четвъртък

Предстоящите почивни дни ще са студени и ветровити в източната половина на страната. Над Североизточна Европа е позициониран антициклон, а в района на Черноморието атмосферното налягане е ниско. Тази комбинация пристиска студените въздушни маси към Балканите.

В събота ще е ветровито с особено силни ледени пориви в планините и областите на изток. Сутринта ще е мразовита с минимална облачност и температури около и под минус 5 градуса в равнинната част на страната. Около и след обяд облачността ще се увеличи с възможни слаби снеговалежи в планините. Дневните температури ще са в интервала от 2 до 7 градуса, предава Нова телевизия.

В неделя, когато посрещаме астрономическата пролет, сутринта отново ще е ледено студено с температури под минус 5 градуса. Следобедът ще е ветровит с временни увеличения на облачността, без валежи, освен на изолирани места в планините на Югозапад. Дневните температури – почти без промяна – от 2 до 7-8 градуса.

В планините и през двата дни ще е мразовито с температури сутрин около и под минус 15 градуса, а в топлата част на денонощието – между минус 5 и минус 10 градуса. Слаби валежи от сняг ще има в събота следобед и вечерта. Вятърът и през двата дни ще е силен и студен.

В понеделник срещу вторник се очертава нов напън на зимата. Вятърът ще продължи да духа, създавайки усещане на студено време. Дневните температури ще се запазят в диапазона от 2-3 до към 7-8 градуса. Облачността ще се увеличи с валежи от дъжд и сняг на много места в страната. Снеговалежите ще са по-интензивни и обилни в планините и районите около тях. В ранните часове има риск от поледици.

Ще усетим пролетното време от четвъртък. Топлият въздух от Средиземноморието ще пробие ледените арктически въздушни маси. Дневните температури ще се повишат осезаемо и ще останат около и над 15 градуса за по-дълго време./Новавест

Коментари